Podcast
BNNVARA

Blokhuis de Podcast: Hoe Jeff Lynne de macht greep bij Electric Light Orchestra

foto: Fotograaf: Andrew Cowie
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: Hoe Jeff Lynne de macht greep bij Electric Light Orchestra

Deze week is het vijftig jaar geleden dat ELO (Electric Light Orchestra) haar tweede album uitbracht. Een bijzondere plaat voor de wereldberoemde formatie, want frontman Jeff Lynne greep bij de totstandkoming van dit album de macht over zijn formatie. Nu, 50 jaar later, vormt hij in z’n eentje de band. Leo Blokhuis zoekt deze week in zijn podcast uit hoe dát heeft kunnen gebeuren.

Wie nu aan ELO denkt, denkt direct aan Jeff Lynne, maar eigenlijk was Lynne helemaal niet Mister ELO. Aan het begin was na Lynne, ook Roy Wood zeker zo belangrijk voor ELO. Sterker nog: in deze podcast reconstrueert Blokhuis dat ELO haar bestaan misschien wel vooral dankt aan Wood en zijn pogingen om andere bands bijeen te houden.

Klassiek meets pop

Het idee van ELO om klassieke instrumenten te vermengen met elektrische gitaren maakt de band uniek, maar de sound ook complex. De elektrisch versterkte instrumenten overstemmen hun klassieke tegenhangers volledig en de balans is bij optredens helemaal zoek. Wood wordt daar moedeloos van en heeft daarnaast ook nog ruzie met de manager van de band. Hij verlaat ELO.

Lynne moet daardoor op zoek naar nieuwe muzikanten. Hij kiest nadrukkelijk voor muzikanten die iets nieuws toevoegen aan het geluid van ELO. Zo klinkt het nieuwe werk van ELO ineens veel jazzy’er, en dat ligt aan de muzikanten die Lynn uitkoos. In de podcast hoor je hoe Lynne die muzikanten selecteerde en zo zorgde voor een geslaagde coup, waardoor het geluid van ELO blijvend veranderde. En waardoor de band uiteindelijk uitgroeide tot de wereldberoemde symfonische rockband met Top 2000-noteringen die de band anno 2023 is.

#11 - ELO, de coup van Jeff Lynne (S04) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Daar kun je jezelf ook op abonneren zodat je nooit meer een nieuwe aflevering mist.

Opmerkingen over deze podcast? Mail ons op podcast@bnnvara.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie