Podcast

Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen over de formatie en Sigrid Kaag

foto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen over de formatie en Sigrid Kaag

Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen nemen samen het nieuws van de afgelopen week door. Ze praten over de formatie, over Sigrid Kaag, 'smerige spelletjes' van Mark Rutte en het uitlekken van het plan om de boeren het land te onteigenen.

Zo uit Marianne onder andere haar frustraties over de 'nogal stroef lopende' formatie-onderhandelingen. Zij wijst daarvoor naar D66-lijsttrekker Sigrid Kaag en demissionair premier Rutte.

Onderhandelingen op basis van persoonlijke voorkeur?

Ook was er tijdens het debat een motie van Caroline van der Plas en Wybren van Haga om tijdens de onderhandelingen alleen maar te kijken naar het inhoudelijke partijprogramma en niet naar persoonlijke voorkeuren. Zwagerman: "Dat lijkt mij toch een no-brainer? Maar de motie werd weggestemd! Zij willen dus dat er een regering komt op basis van persoonlijke voorkeuren. Dan gaat het van 'Sigrid wil niet met Mark want Sigrid heeft een slechte jeugd gehad'. Dat kan toch niet waar zijn?"

Opmerkelijk moment

Dan was er nog een ander opmerkelijk moment: tijdens een interruptie schreeuwde Wilders dat de Kamervoorzitter Bergkamp corrupt is, omdat zij de microfoon van Wilders had uitgezet omdat zijn spreektijd voorbij was. Rutte ging toen als Kamerlid naar de microfoon om te zeggen dat Wilders daarmee te ver ging. "Wat hij daarmee deed is iets wat niemand gehoord heeft de lucht in blazen. Daarmee kon Wilders weer een weerwoord geven. Terwijl de Kamervoorzitter zijn microfoon had uitgezet. Daarmee zou je kunnen zeggen dat de actie 'beschadig D66 (Bergkamp is van die partij)' door de VVD in gang is gezet."

Landonteigening van boeren

Onteigening van boerenland: daar is een wet voor, maar die is bedoelt voor rampen en calamiteiten. "Nu wordt ie heel makkelijk geplakt op dat de boeren onteigend moeten worden door een demissionaire kabinet, aldus Zwagerman. "En dan zegt Schouten: 'Nee, dat is niet het kabinet, dat zijn ambtenaren die dit willen'. Dan denk ik: 'Wie heeft nou de macht in dit land?'."


#35 - OP Z'N KOP! 'Misschien Kaag eens naar pycholoog Martin Appelo sturen?' - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie