Podcast

Blokhuis de Podcast: Karl Wallinger, van The Waterboys tot World Party

foto: YouTube screenshot
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: Karl Wallinger, van The Waterboys tot World Party

Deze week overleed Karl Wallinger, de man die begon bij The Waterboys en zijn eigen groep World Party oprichtte. Hij werkte met Sinead O’Connor en Peter Gabriel en schreef een van de grootste hits voor Robbie Williams. Hij werd 66 jaar oud. Wallinger was een bijzondere muzikant volgens Leo. Daarom deze week een aflevering gewijd aan zijn werk, in Blokhuis de Podcast.

Karl Wallinger was een Welshe muzikant, songwriter en producer. Hij was vooral bekend vanwege het leiden van de band World Party en vanwege zijn periode in het midden van de jaren tachtig bij The Waterboys. Wallinger was een multi-instrumentalist, waardoor hij het grootste deel van het World Party-materiaal als eenmansband kon demonstreren en opnemen.

Wallinger's eerste release onder de naam World Party, Private Revolution (1986), was een combinatie van rock, folk, funk en elementen van andere genres, en werd opgenomen door Wallinger die grotendeels alleen werkte in zijn thuisopnamestudio in Woburn.

World Party

Tot de songwritingcredits van Wallinger behoren onder meer de World Party-nummers Ship of Fools, een Top 40-hit in de Verenigde Staten, Way Down Now, dat nummer één bereikte in de Billboard Modern Rock-hitlijst, en She's the One, dat werd later gecoverd door Robbie Williams en een hitsingle werd. Terwijl het in die periode met Karl minder goed gaat. Hij blijkt een hersenaneurysme te hebben. “Dat lied had een veel mooiere tijd dan ik", aldus Wallinger.

Quote

"Robbie Williams is een eikel"

Karl Wallinger

Het feit dat Robbie Williams het lied tijdens het concert steevast aankondigde als "het beste lied dat ik ooit geschreven heb", zette kwaad bloed bij Karl. Briesend heeft hij Robbie opgebeld om hem te zeggen dat hij een eikel is. Robbie deed het incident uiteindelijk met een geintje af in 2019 en geeft in een reclame voor zijn kerstalbum toe dat hij het niet heeft geschreven.

Uiteindelijk bleek het voor Wallinger een 'blessing in disguise': “Robbie heeft mijn varken gestolen en vermoord, maar hij heeft mij genoeg bacon gegeven om nog vier jaar van te leven."

Big Blue Ball

Op het moment dat Wallinger overleed, was hij bezig met het opnemen van een nieuw album. Leo weet niet hoe ver hij was met het album en of wij er ooit nog iets van gaan horen, maar hij weet wel dat Wallinger een centrale rol speelde in het album Big Blue Ball, een plaat die werd opgenomen in Peter Gabriels Real World Studio en in 2008 uitkwam. Het is een bijzonder album volgens Leo. In het slotnummer Big Blue Ball hoor je Karl ook zelf een prachtige tekst zingen. “It’s so clean, bright, the other side of maybe, you’re just living out life on the big blue ball, no trouble at all.”

“Karl heeft onze grote bal verlaten, maar zijn muziek blijft mij onverminderd helder aanspreken. Dankjewel Karl Wallinger", aldus Leo.

Meer over het leven en de muzikale carrière van Karl Wallinger hoor je in Blokhuis de Podcast.

#10 - Karl Wallinger van Waterboys tot World Party (S05) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Heb je een vraag of opmerking over deze podcast? Mail ons via podcast@bnnvara.nl!

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie