Podcast
PowNed

Erik van Muiswinkel in 30 MINUTEN RAUW: 'Sinterklaasfeest is sterk genoeg'

foto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Erik van Muiswinkel in 30 MINUTEN RAUW: 'Sinterklaasfeest is sterk genoeg'

In een gloednieuwe 30 MINUTEN RAUW gaat Ruud de Wild in gesprek met Erik van Muiswinkel. Hij vraagt hem naar zijn doorbraak als cabaretier, en naar zijn tijd als Hoofdpiet. "Door de vroege moed van Jerry Afriyie en Quinsy Gario is de wereld veranderd."

"Toen ik op mijn elfde met twee vriendjes een avondvullende voorstelling had gemaakt in mijn cricketclub, viel alles op zijn plek", vertelt Erik van Muiswinkel in 30 MINUTEN RAUW over zijn eerste ervaringen op het podium. "Zeven jaar later werd ik opgebeld door mijn oude schoolvriend Justus van Oel. Die had veel teksten, maar had iemand nodig om ze te brengen. Toen kwam dat hele cabaretgevoel weer terug."

Zo vormde Van Muiswinkel samen met Van Oel theaterduo Zak en As, kwam hij later terecht bij tv-programma Ook Dat Nog, en vormde hij jarenlang een succesvol cabaretduo met Diederik van Vleuten. Met laatstgenoemde speelde hij uitverkochte tours en speelde hij typetjes als Willem van Hanegem en Jan Mulder in het cult-voetbalprogramma Studio Spaan.

Zwarte Piet

Maar Van Muiswinkel werd zo mogelijk nog bekender in zijn rol als Hoofdpiet, die hij van 1998 tot 2016 speelde. In de laatste jaren herkende Van Muiswinkel dat Zwarte Piet een racistische karikatuur was, en besloot hij te stoppen. Sindsdien steunt de cabaretier de doelen van Kick Out Zwarte Piet.

"De wereld is zeker veranderd. Door de vroege moed in 2012 en 2013 van Jerry Afriyie en Quinsy Gario, en een heel aantal andere mensen. Dat is daar het belangrijkste in geweest", vertelt Van Muiswinkel in 30 MINUTEN RAUW. "We hebben toen allemaal beseft: het is niet in de haak, we moeten dat niet doen."

Over het voornaamste argument van voorstanders van Zwarte Piet, die vinden dat de aanpassingen van de laatste jaren het feest in gevaar brengen, maakt Van Muiswinkel zich weinig zorgen. "Ik heb van begin af aan gedacht: dat feest is sterk genoeg. De mensen die het vieren zijn sterk genoeg."

Beluister de aflevering van 30 MINUTEN RAUW hieronder of in je favoriete podcast-app.

#13 - 30 MINUTEN RAUW met Erik van Muiswinkel (S10) - 30 MINUTEN RAUW door Ruud de Wild

30 MINUTEN RAUW

Ruud de Wild stelt 30 minuten lang vlijmscherpe vragen aan een bijzonder persoon. De wekker wordt gezet, er wordt geen vraag geschuwd en het resultaat hoor je ongecensureerd in 30 MINUTEN RAUW.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie