Podcast

Sander Lantinga in 30 MINUTEN RAUW: 'Op een dag ging het gewoon niet meer'

foto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Sander Lantinga in 30 MINUTEN RAUW: 'Op een dag ging het gewoon niet meer'

In de negende aflevering van het nieuwe seizoen van 30 MINUTEN RAUW gaat Ruud de Wild in gesprek met radio-dj en programmamaker Sander Lantinga over zijn jeugd, het overlijden van zijn moeder en het hebben van een burn-out.

"Druk", zo omschrijft de dj zichzelf als kind. Hij wordt geboren in Berkhout, maar omdat zijn vader vertegenwoordiger is, moet hij als kind om de 4 jaar verhuizen. En dat zorgt ervoor dat hij vaak opzoek is naar aandacht. "Ik kan wel weer heel rustig in de klas gaan zitten en wachten tot er iemand naar me toe komt. Maar ik kan ook het heft in eigen handen nemen en een beetje de lolbroek uithangen. Maakt ook dat mensen sneller een mening over je hebben." Toen vond hij dat niet lastig, nu wel. Maar "het is toch wel inherent aan het leven dat ik lijd, denk ik."

Eenzaam

Als Sander 16 jaar is, slaat het noodlot toe. Zijn moeder blijkt aan acute leukemie te lijden. "Dan komt een traject van ziekenhuis, terug naar huis, chemo en dat mocht niet baten." Sanders moeder overlijdt op 46-jarige leeftijd. "Het kan echt zomaar voorbij zijn."

Het wegvallen van zijn moeder heeft hem gevormd, vertelt hij. "Het is nog steeds eenzaam. Want ik heb nu vier kinderen en die missen allemaal een oma. En oma mist de kinderen. Ik heb ook niet een moeder waaraan je kan vragen: 'Goh, Lily heeft uitslag, wat doen we ermee?'"

Dat de dj nu zelf 46 jaar is, houdt hem bezig. "Je bent op eenzame, onbewaakte momenten aan het rekenen wat de dag is dat ik zo oud ben als mijn moeder ooit geweest is."

Keerzijde van succes

Ondanks het grote verlies, weet Sander de draad weer op te pakken. Hij groeit uit tot succesvol dj met onder andere de SanderSjow, Lantinga & Swijnenberg en later de Coen en Sander Show. Bij BNN is ook op tv te bewonderen, daar maakt hij programma’s als Try Before You Die en De Klusjesmannen.

Maar dat het succes ook een keerzijde heeft, merkt de radio-dj als hij een burn-out krijgt. "Ik denk dat ik eigenlijk al driekwart jaar in een soort voorstadium zat en alle signalen heb genegeerd. Op een dag ging het gewoon niet meer", vertelt hij. "Toen kwam de meest bizarre zomer uit mijn leven in 2012. Met Lowlands, Klusjesmannen, Try Before You Die, festivals van 3FM; gewoon 63 dagen achter elkaar non-stop werken. Maar het moest leuk zijn, dus dan vond ik het maar leuk."

Sander neemt wel een psycholoog in de hand. Maar de hulp die hij krijgt, lijkt niet de baten. "Toen ben ik naar coaches gegaan en nog een heel tussentraject. Want ik was echt wanhopig. Ik heb kleurentherapie gehad en cranio sacraal massages. Als iemand zei: 'Je moet een dolfijn pijpen', had ik het ook gedaan."

Rouw

Niks lijkt te werken. En als Sander met zijn vrouw een tweede kind krijgt, is hij het echt zat. "Ik was in het zwembad met Klaas, mijn oudste, en terwijl hij het uitgierde van plezier werd ik heel verdrietig vanbinnen. En toen dacht ik: dit klopt niet.

Sander vertelt dat het te maken heeft met de band die hij met zijn vader had. "Hoe meer ik zag wat voor een liefde je kunt geven aan een kind, hoe meer ik dat met terugwerkende kracht heb gemist. En ik heb ook nooit gerouwd. Op het moment dat m’n moeder overleed, 2 januari gingen we weer door. En 10 januari stond ik weer de lolbroek uit te hangen op school" legt hij uit. "25 jaar na dato heb ik leren rouwen."

#9 - 30 MINUTEN RAUW met Sander Lantinga (S10) - 30 MINUTEN RAUW door Ruud de Wild

30 MINUTEN RAUW

Ruud de Wild stelt 30 minuten lang vlijmscherpe vragen aan een bijzonder persoon. De wekker wordt gezet, er wordt geen vraag geschuwd en het resultaat hoor je ongecensureerd in 30 MINUTEN RAUW.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

STER ADVERTENTIE

Ster advertentie
Ster advertentie