Podcast
PowNed

Dolf Jansen is gek op mensen die tegen hem in gaan: 'Maar graag vanuit inhoud'

foto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Dolf Jansen is gek op mensen die tegen hem in gaan: 'Maar graag vanuit inhoud'

In de elfde aflevering van 30 MINUTEN RAUW praat Ruud de Wild met cabaretier, presentator en schrijver Dolf Jansen over de voorbereiding van zijn shows, het werken aan columns en het veranderende publiek.

Ongeveer 35 jaar geleden begon de in Amsterdam geboren en getogen Dolf Jansen met zijn carrière als cabaretier. Na al die jaren kan hij tegen Ruud precies vertellen hoe de voorbereiding van een voorstelling en het bedenken van zijn grappen en grollen eruitziet.

Het geheim van een goede grap

"Het is vaak niet zo dat je in eerste instantie een grap verzint, maar iets ziet wat je opvalt, iets wat je raakt. En het kan evengoed een krantenkop zijn, als iets wat je op straat tegenkomt, als een flard van een gesprek. Of je ziet gewoon feitelijk iets gebeuren op straat of in het leven en je denkt: hé, daar gebeurt iets wat ik mooi vind of wat me raakt. Daar kan een grap uit voortkomen, of een gedicht, of een dichtregel", vertelt Dolf. "Maar het is niet zo dat ik, wat mensen wel eens denken bij een comedian, constant denk: is er nog een grap te bedenken? Het is meer dingen zien die je opvallen en daarop voortborduren."

De cabaretier loopt al aardig wat jaren mee in het vak. En hij merkt dat de reactie van lezers, luisteraars of kijkers op zijn geschreven en gesproken werk langzaam omslaat. "Wat in grotere woorden 'de toon van het debat' heet - en dat speelt zich zowel af in de Tweede Kamer, als in media, als op sociale media, als op toneel - daar is een soort van hardheid in gekomen. Ik heb niks tegen harde woorden en die zijn soms ook nodig. Waar ik moeite mee heb of last van heb soms, is de hardheid, de grofheid zonder dat het inhoudelijk is. Dat maak ik veel mee, omdat er plekken zijn waar ik me uitspreek en dan krijg je daar reactie op. En met sociale media is het heel makkelijk geworden", vertelt Dolf. "Ik ben gek op mensen die ertegenin gaan, die iets anders vinden, maar graag vanuit inhoud."

'Het moet goed zijn'

Naast zijn werk als cabaretier schrijft Dolf ook columns voor onder andere NPO Radio 1 en Trouw. En daar gaat hij echt voor zitten, "werken" noemt hij het: gaan zitten en proberen alle gedachtes, meningen en grappen in een goede column te verwerken. "Zowel bij Trouw als Radio 1, wat wekelijkse columns zijn voor mij, weet ik: op die dag moet er een column komen. Dus misschien dat je dan wat oplettender bent, de krant op een andere manier leest. Maar soms heb ik ook al een idee en moet ik alleen kijken: is het en goed idee? Dus op de dagen van zo’n deadline ben ik er iets meer mee bezig. Het zijn nogal plekken vind ik, Radio 1 en Trouw en andere plekken waar ik schrijf. Dus het moet niet 'hatseflats' zijn. Het moet goed zijn."

#11 - 30 MINUTEN RAUW met Dolf Jansen (S10) - 30 MINUTEN RAUW door Ruud de Wild

30 MINUTEN RAUW

Ruud de Wild stelt 30 minuten lang vlijmscherpe vragen aan een bijzonder persoon. De wekker wordt gezet, er wordt geen vraag geschuwd en het resultaat hoor je ongecensureerd in 30 MINUTEN RAUW.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie