Podcast

Marianne Zwagerman over het coronabeleid: 'We zitten in een privacycrisis'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marianne Zwagerman over het coronabeleid: 'We zitten in een privacycrisis'

In de nieuwe aflevering van Op z'n Kop! stellen Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen de vraag of de coronacrisis nog wel bestaat nu iedereen die gevaccineerd wilde worden, dat ook is. Volgens hen leeft Nederland weer door alsof er niks aan de hand is.

Zwagerman stelt dat we moeten uitkijken voor een eenzame strijd: "De coronacrisis kan dan wel voorbij zijn, maar wat er overblijft is een privacycrisis, want je gegevens worden overal gedeeld", stelt zij in Op z'n Kop! Ook beweert Zwagerman dat er sprake is van een vertrouwenscrisis. "Gevaccineerd en ongevaccineerd wantrouwt elkaar. En er is een democratische crisis, want er zijn in het proces van de coronamaatregelen allerlei wetten overtreden."

Maatschappelijke revolutie

In de nieuwe uitzending van Op z'n Kop! schuift Bob de Wit, professor aan de Universiteit van Nyenrode, aan. Hij meent dat we ons bevinden in een maatschappelijke revolutie die zich manifesteert als een pandemische chaos. Hij stelt dat deze door velen verkeerd wordt begrepen, namelijk als een gezondheidscrisis.

"Volgens die professor gaan we naar een nieuwe wereldorde toe waarin werknemers, dus burgers, andere rollen hebben", reageert Marianne Zwagerman op professor De Wit. "Hij zegt dat wat er nu gebeurt met die QR-pas en het social credit-systeem wat daaraan hangt, een oorlog is die veel groter is dan de coronacrisis." Zwagerman stelt dat onze rechten zijn veranderd. "De burgerrechten zoals we die gewend waren, veranderen in alleen burgerrechten als je gezond bent. Daar tegen vechten is misschien wel een verloren strijd."

Beluister de nieuwe aflevering hieronder:

#40 - OP Z'N KOP! Zitten we in een maatschappelijke revolutie? - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je iPhone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie