Podcast

Paternotte wil verbod op politieke partijen mogelijk maken: Rens Vliegenthart reageert

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Paternotte wil verbod op politieke partijen mogelijk maken: Rens Vliegenthart reageert

Jan Paternotte (D66) wil de wet wijzigen om bepaalde politieke partijen te kunnen verbieden. Dit deed hij naar aanleiding van de uitspraken van Gideon van Meijeren, waarin hij het had over het bezetten van de Tweede Kamer. Dit nieuws wordt besproken met Rens Vliegenthart.

Vliegenthart is hoogleraar strategische communicatie aan de Universiteit van Wageningen en schuift aan in de podcast om te praten over desinformatie. Wat is dat precies en hoe bedreigend zijn desinformatie en nepnieuws voor het vertrouwen in de staat en de democratie? Volgens Vliegenthart is het herkennen van nepnieuws nog niet zo eenvoudig en is het ook moeilijk om te bepalen of daar dan kwaadwillendheid achter zit of dat het eerder een soort luiheid is van de schrijver of spreker. En onze eigen overheid, gebruikt die eigenlijk ook nepnieuws?

Politieke partijen uitsluiten

Rick van Velthuysen vraagt zich af of het terecht is dat een partij dat zegt de democratie hoog in het vaandel te hebben zitten, andere partijen wil uitsluiten: "Als je ziet wat Gideon allemaal uitkraamt. Dan kun je je afvragen, is dat de manier waarop je het democratische proces wilt voeren", zegt Vliegenthart. Volgens Marianne Zwagerman wordt er wel erg ingezoomd op het zinnetje 'bezetten van de Tweede Kamer', je ziet wel vaker dat er ergens een hele mediastorm op gang komt, terwijl het niet gaat over wat er precies gezegd is. "Ook journalisten gaan mee in wat ze denken dat gezegd is, ik heb dat zelf meegemaakt met mijn dorre hout-column. Ik zag quotes van mij in kwaliteitskranten staan waarvan ik dacht 'dat heb ik helemaal niet gezegd'."

"Daar heb je een goed punt". zegt Vliegenthart. "Als je wil vaststellen wat de aard van zo'n uitspraak is, dan moet je wel de context bekijken natuurlijk. Er is zo ontzettend veel informatie beschikbaar dat het heel makkelijk is om zaken zo te framen dat het past bij wat je zelf denkt of wat je denkt dat goed verkoopt onder je luisteraars. Dat is een veel breder fenomeen."

Is dat dan desinformatie, bewuste misleiding? Luister hier naar de nieuwe aflevering van Op z'n Kop:

#83 - OP Z'N KOP! Met Rens Vliegenthart (Hoogleraar strategische communicatie) - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie