Podcast

Het Van Inkel Archief over Van Halen: ‘Eddie kon niet met de roem omgaan’

  1. Nieuwschevron right
  2. Het Van Inkel Archief over Van Halen: ‘Eddie kon niet met de roem omgaan’

In 1973 werd de Amerikaanse hardrockband Van Halen opgericht door de broer Eddie en Alex. Een band met ruim 75 miljoen verkochte platen. Jeroen van Inkel had de eer om de broers in 1995 te interviewen voor zijn radioprogramma Rinkeldekinkel.

'Ik ging compleet uit mijn dak'

Van Inkel is niet de enige uit Nederland die de broers heeft mogen interviewen. Deze eer had ook popjournalist Kees Baars. Hij hoorde in 1977 voor het eerst over het bestaan van Van Halen toen hun naam achter de schermen van een optreden bij The Runaways viel, maar toen hij een half jaar later voor het eerst hun werk hoorde, sloeg hij stijl achterover: “Mijn vriend Tjerk Lammers (Red. popjournalist, manager en platenbaas) belde mij op en zei ‘We komen nou met een album’. Dus ik luisterde het en ging compleet uit mijn bol. Dat eerst album is echt geweldig.” Hij besluit naar New York te gaan om Eddie en Alex te interviewen. “Die jongens waren helemaal enthousiast. Twee mensen uit Nederland die speciaal voor ons komen. Op dat moment waren ze nog onbekend.”

Nederlandse roots

Baars heeft de eer om de broers in het Nederlands te interviewen. Ze groeiden namelijk op in Amsterdam en verhuisden in hun tienerjaren naar Amerika. De eerste schooldag, in dat nieuwe land was: “Absolutely frightening”, dat vertelde Eddie in een interview. Maar uiteindelijk zijn ze hun ouders dankbaar voor de verhuizing.

In de aflevering spreekt Van Inkel niet alleen met Kees Baars, maar ook met Tjerk Lammers. Beiden halen ze herinneringen op aan Eddie en Alex. Die, ondanks het succes, ook struggelden met hun beroemdheid. Tjerk Lammers: “De druk op Eddie was echt enorm.” Deze druk resulteerde in veel drinken en coke gebruiken. “Hij wilde een goede gitarist zijn, maar hij kon niet goed omgaan met die roem.”

Luister hieronder de hele aflevering:

#8 - Van Halen - Het Van Inkel Archief

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie