Podcast

Lucas Hamming schreef nummer na interview met kankerpatiënt

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lucas Hamming schreef nummer na interview met kankerpatiënt

Welke liedjes zijn er specifiek geschreven na de diagnose kanker? Met welke nummers wordt het leven gevierd, waar zit hoop verstopt en waar mag je gewoon even keihard janken? In Holy Hits de podcast duikt dj Martine ten Klooster met Bert Bos en Matthijn Buwalda in de wereld van muziek en zingeving met vandaag als thema: kanker.

Na wat nieuwe releases in de muziekradar start de zoektocht met de KWF-track Er Is Nog Zo Veel van Stef Bos, FRIDAY en Lucas Hamming. Het podcasttrio besluit Lucas te bellen: “Eén op de drie mensen hebben een connectie met kanker”, vertelt hij. ‘En da’s best veel. Bij mij in de familie zijn in de afgelopen vijf jaar drie mensen aan kanker overleden. Toen ik werd gevraagd om mee te doen aan dit nummer was het een no brainer.”

Alle drie de artiesten die meewerkten aan dit nummer schreven hun eigen couplet. Lucas: “Van tevoren kregen we een patiënt die we mochten interviewen in rijdende KWF-trein. Op basis daarvan ontstond de tekst van het liedje.” Zijn couplet is gemaakt dankzij het verhaal van Ab, die vijf jaar geleden uitbehandeld was en zelf op zoek is gegaan naar manieren om het leven te verlengen. Martine vraagt hoe hij zo’n groot verhaal in een liedje heeft gekregen. Lucas: “Ik wilde uiteindelijk iets universeels schrijven, zodat meerdere mensen zich erin kunnen vinden. Kanker is verschrikkelijk, maar er is ook een hoop om mee vooruit te kijken. Ik wilde graag dat mensen houvast aan dit nummer konden hebben. Muziek is iets waar mensen hoop, kracht en energie uithalen. Dit maken was iets heel dankbaars voor mij om te doen.”

Luister hieronder naar de aflevering van Holy Hits:

#14 - (Holy Hits de podcast) Dan maak je maar zin in: zingen over kanker (S04) - Tekstuele Voorlichting

Het telefoongesprek en het nummer levert de input voor een zoektocht langs allerlei muziek. De Amerikaanse pastor Mark Hall is frontman van de band Casting Crowns en zong vanaf het podium hoe gebrokenheid ook een plaats mag hebben in dit leven. Hij had het al honderd keer gezongen, maar die ene keer in 2015 was het ineens voor hemzelf. Zonder dat het publiek het wist droeg hij de diagnose kanker bij zich. Z’n eigen nummer Just Be Held kreeg die avond een nieuwe betekenis voor hem. Martine, Matthijn en Bert praten door over hoe muziek een andere lading kan krijgen als je het verbindt met een bepaalde gebeurtenis in je leven. Matthijn: “Dave Grohl van Foo Fighters zei ooit, ‘je zingt iets het stadion in en je krijgt tienduizend verhalen terug gezongen’. En daarmee ben je terug bij de kracht van muziek en bij de hoop die het kan brengen.

Holy Hits de podcast

Elke vrijdag verschijnt er een nieuwe aflevering van Holy Hits de podcast online. Wekelijks omarmen ze een thema uit een liedje en dat onderwerp neemt hen mee langs nog veel meer muziek vol zingeving. Je kunt Holy Hits vinden in de NPO Radio 2 app, iTunes of via www.nporadio2.nl/podcasts.

Meer podcasts op NPO Radio 2

Naast deze podcast hebben we ook nog andere toffe podcasts van NPO Radio 2 voor je! Check ze hier allemaal.

Ster advertentie
Ster advertentie