Podcast

Kris Berry te gast in Liedjeslust: 'Ik ben altijd met lyrics aan het puzzelen'

foto: NPO Radio 2
  1. Nieuwschevron right
  2. Kris Berry te gast in Liedjeslust: 'Ik ben altijd met lyrics aan het puzzelen'

In de podcast Liedjeslust gaat presentator Dolf Jansen samen met een muzikale gast op zoek naar dat grote gevoel dat alleen in liedjes gevangen kan worden. Deze week vertelt Kris Berry over haar muziek. "Je wilt niet dat het rijmt, maar je wilt wel dat het past en dat het de lading dekt en dat het raak is."

Kristel de Haak, beter bekend als Kris Berry, laat zich muzikaal leiden door haar stem die in haar leven dient als 'kompas'. In 2018 toerde ze nog met Gregory Porter door Engeland en Schotland met als persoonlijk hoogtepunt drie keer een uitverkochte Royal Albert Hall in Londen. Op dit moment is Kris Berry bezig met het uitbrengen van een reeks korte films onder de naam Now. Het nu is op dit moment een van de grootste thema’s in het leven van de Antilliaanse zangeres. Het afsluiten van het één en het beginnen van het ander heeft zich het laatste jaar nadrukkelijk gemanifesteerd in haar leven. Niet in de laatste plaats door de geboorte van haar dochter Nasa Boi, maar ook de impact van de pandemie doorkruiste levensplannen en deuren die open gingen. Deze reis heeft Berry willen vastleggen.

'Kan je niet even tien minuten je mond houden?'

"Liedjes ontstaan bij mij vaak vanuit concepten en ervaringen of iets wat iemand heeft gezegd", vertelt Kristel tegen Dolf in Liedjeslust. Ze vertelt dat ze een aantal post-its in huis heeft hangen met teksten als "Je bent niet je depressie" en "Je bent niet het gevoel dat je voelt." Daar schaamt de zangeres zich overigens niet voor. "Ik weet dat ik heel veel klets, en soms zegt mijn partner zelfs tegen me tijdens een wandeling "Kan je niet even tien minuten je mond houden?" Dus dan staat er op zo’n post-it letterlijk: "Nou Kristel, als je nou merkt dat er ruimte ontstaat, of plaats vind op een bepaalde manier… Laat het! Je hoeft het niet in te vullen!""

Leon Bridges is oprecht en eerlijk, maar niet donker

"Ik denk dat ik, samen met veel mensen die liedjes schrijven, dat je altijd met lyrics aan het zoeken en puzzelen bent", zegt Kristel wanneer ze met Dolf naar Leon Bridges’ ‘Blue Mesas’ luistert. "Je wilt niet dat het rijmt, maar je wilt wel dat het past en dat het de lading dekt en dat het raak is. Ik vind het dus heel mooi dat Leon Bridges zingt: 'There's a price I'ma pay for hiding feelings I don't say.' Het past perfect in de cadans en de energie en de flow. En de ingetogen houding met die sombere violen weet je wel. Het is heel easy going, easy flowing, niets-aan-de-hand-achtige tekst. Maar ondertussen is het superzwaar. Het is oprecht en eerlijk, maar niet donker, want hij legt het bloot. Hij vertelt het. Het is niet zo dat hij van een brug springt. Ik vind dat heel moedig dat iemand dat durft."

Verder hebben Kris en Dolf het over The Most Beautiful Lovesong Ever Written By The Bee Gees en over de rol van de televisie en afstandsbediening in het leven van de vader van Kristel die daarover een nummer maakte.

Volg Liedjeslust op Spotify

Op Spotify vind je een lijst met álle nummers die zijn meegenomen door de gasten die bij Dolf zijn aangeschoven. Deze lijst vind je hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je iPhone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie