Podcast

Voorzitter vakbond De Unie: 'Mensen zijn vanaf het begin in hokje geduwd'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter vakbond De Unie: 'Mensen zijn vanaf het begin in hokje geduwd'

Deze week is Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie, te gast in Op z'n Kop. Hij gaat met Rick en Marianne in gesprek over het coronabeleid in Nederland.

Castelein schreef vorige week een column waarin hij stelde dat er een gevaar schuilt achter het invoeren van de QR-code op het werk. De voorzitter van vakbond De Unie beweert dat de beleidsbepalers zich niet realiseren dat er mensen zijn die zo hun baan kunnen verliezen.

Herstel NL

Volgens Marianne Zwagerman was Castelein als vakbondsvoorzitter in het begin heel uitgesproken en zat hij qua standpunten een beetje op de lijn van Herstel NL, namelijk: bescherm de kwetsbaren, maar gooi de samenleving wel open. Daarna was het tot de column een beetje stil rond zijn persoon, merkt Zwagerman op. "Als mensen als Barbara Baarsma bij Herstel NL zo worden afgefakkeld, dan wordt het spannend in dit land om je uit te spreken."

#44 - OP Z'N KOP! Met De Unie-voorzitter Reinier Castelein - Op z’n Kop!

In een hokje geduwd

Momenteel neemt de polarisatie in dit land toe. Castelein ergerde zich vanaf het begin al aan Grapperhaus. De vakbondsvoorzitter vertelt dat de minister mensen 'asociaal' noemde toen ze een wandeling gingen maken terwijl de opdracht was 'blijf thuis'. "Als deze mensen hun baan kwijtraken, je ziet een economische crisis op je af komen (...) en je hoort een minister tegen je zeggen dat je asociaal bent...", somt Castelein op. "Daar is het begonnen, daar zijn we met z'n allen in een hokje geduwd en dat gaat maar door en gaat maar door."

Boosterprik

Bovendien werken de vaccinaties blijkbaar niet goed genoeg en moet iedereen binnenkort een boosterprik halen, maar daar is het kabinet in de ogen van Castelein te laat mee. "Dat je nu nog kunt wijzen naar ongevaccineerden, naar christenen, moslims, carnavalsvierders en weet ik het allemaal. Nog even en je hebt dadelijk je derde prik te laat gekregen en dan ben je zelf ook ongevaccineerd!"

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je iPhone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie