Podcast

Hoogleraar Ira Helsloot: 'We hebben met coronabeleid als democratie gefaald'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar Ira Helsloot: 'We hebben met coronabeleid als democratie gefaald'

In de nieuwe aflevering van Op z'n Kop! gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met hoogleraar Ira Helsloot van de Radbout Universiteit. Hij is kritisch op het coronabeleid van de afgelopen twee jaar.

Hoogleraar Ira Helsloot (Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit Nijmegen) meent dat we met het coronabeleid als democratie gefaald hebben. Alle beslissingen die door een groep experts werden genomen werden zonder pardon geaccepteerd, terwijl de proportionaliteit van de maatregelen ver te zoeken was, stelt hij.

Vorige week verscheen er een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid met een hoop aanbevelingen. Maar veel van die aanbevelingen zijn in 2011, na de evaluatie van de Mexicaanse griep waar Helsloot aan meeschreef, ook al gedaan. Daar is dus met het coronabeleid niks mee gedaan. "We zijn gestopt met nadenken, hebben wild om ons heen geslagen en daarmee enorme schade aangericht", aldus Helsloot in de nieuwe aflevering van de podcast Op z'n Kop!

Wettelijke basis

De belangrijkste besluiten werden in het Catshuis zonder wettelijke basis genomen, aldus Helsloot. "Op dit soort momenten moet je het open debat voeren, waarin je uitlegt dat corona vreselijk is maar de belofte op absolute veiligheid niet waar te maken is. Alle besluiten die genomen worden kunnen ook negatieve gevolgen hebben en daar moet je eerlijk over zijn."

Dat is onvoldoende gebeurd, vindt hij: "Dat hebben media geaccepteerd, politici op nationaal en lokaal niveau hebben dat geaccepteerd. Daar hebben we als democratie in gefaald." De grote vraag is volgens Helsloot nu of we hiervan kunnen leren, nu de volgende crisis met de Russische inval in Oekraïne voor de deur staat.

#51 - OP Z'N KOP! Met hoogleraar Ira Helsloot (Besturen van Veiligheid) - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie