Podcast
BNNVARA

Blokhuis de Podcast: het werk van Nina Simone is nog overal

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: het werk van Nina Simone is nog overal

Als ze twintig jaar geleden niet was overleden, had Nina Simone deze week haar negentigste verjaardag gevierd. Ondanks dat ze al een lange tijd niet meer onder ons is, hoor je het werk van Simone nog overal terug. Via samples in (moderne) muziek, maar ook haar platen verkopen nog steeds goed. Waar komt die blijvende kracht van de muziek van The High Priestress of Soul vandaan? Dat onderzoekt Leo Blokhuis in de nieuwste aflevering van zijn podcast.

De eerste verklaring volgens Blokhuis: het activistische karakter van haar muziek. Dat ontstond bij Simone al vroeg. Toen de toen twaalfjarige Nina debuteerde als klassiek pianiste (1945), zaten haar ouders uren van tevoren al klaar op de eerste rij om naar hun dochter te kijken. Maar compleet volgens de geldende maatschappelijke normen van Amerika in die tijd werden de ouders van Simone bij het begin van het concert naar achteren gedirigeerd.

De tweede verklaring is muzikaal. Simone is er tot zeker eind jaren ’50 van overtuigd vooral heel graag klassiek pianist te willen worden. Maar vanaf 1960 gaat ze zich meer oriënteren. Blokhuis laat in de podcast Love me Or Leave Me horen, waarin Simone Bach lijkt te combineren met jazz en r&b. “Als dit stuk iets bewijst, dan is het dat Nina Simone niet in één muzikaal hokje te duwen is.”

Een dure fout

Het gevoel voor rechtvaardigheid van Simone loopt eind jaren ’50 weer een knauw op. Ze verkoopt de rechten van haar debuutplaat voor 3000 dollar. Op die plaat onder meer “My Baby Just Cares For Me”, en dus loopt ze ruim een miljoen euro mis door deze onzalige verkoop. Ook hoor je over de rol die de musical Hair speelde bij haar doorbraak in Nederland. En vertelt Blokhuis over de jaren van Nina Simone in Nijmegen, waar ze van 1988 tot 1992 woont.

Nina Simone is dood, maar zeker niet vergeten. Van Alicia Keys tot Lauren Hill en van Artetha Franklin tot John Legend: allemaal zijn ze door Nina Simone geïnspireerd. En ook een nog moderne generatie muzikanten laat zich door Simone inspireren. Wie? Dat hoor je in de nieuwste aflevering van Blokhuis: De Podcast!

#7 - Nina SImone (S04) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Daar kun je jezelf ook kan abonneren zodat je nooit meer een nieuwe aflevering mist. Opmerkingen over deze podcast? Mail ons op podcast@bnnvara.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie