Podcast

Remona Fransen verloor Marc de Hond: 'Blij dat ik verdriet voel'

foto: KRONCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Remona Fransen verloor Marc de Hond: 'Blij dat ik verdriet voel'

Speciaal voor de KWF Collecteweek doopt Ruud de Wild 30 MINUTEN RAUW voor één week om tot 30 MINUTEN ROUW, waarin hij in gesprek gaat met een BN’er die een dierbare is verloren aan kanker. In deze aflevering spreekt Ruud met Remona Fransen, die haar man Marc de Hond in 2020 verloor aan kanker.

Remona leerde Marc de Hond kennen op Papendal, waar ze beiden trainden. Marc zat toen al acht jaar in een rolstoel door zijn dwarslaesie, die hij overhield aan het verwijderen van een tumor in zijn ruggenmerg. In 2018 werd er blaaskanker ontdekt bij Marc. Remona vertelt erover in 30 MINUTEN ROUW: "We kregen het nieuws en de dokter had meteen een behandelplan. We hadden ons daar op gefocust. Eerst chemotherapie, daarna een operatie en hopen dat het wegblijft. We dachten dat het de oplossing was en we daarna gewoon verder zouden kunnen gaan."

Quote

Het nieuws kwam heel onverwacht, maar we waren strijdlustig en dachten: dit kunnen wij.

Remona Fransen

Bang voor overlijden

"We wilden nog niet geloven dat het zo erg was. Ik heb de nacht na de diagnose voor het eerst in mijn leven een paniekaanval gehad. Je hele toekomstbeeld gaat aan je voorbij: 'wat als hij er straks niet meer is', en 'de kinderen zijn nog zo klein'. Ondanks het verschrikkelijke noodlot dat het gezin stond te wachten, was Remona niet per se bang voor zijn overlijden. "Marc had me heel goed voorbereid op een leven zonder hem." In 2020 overlijdt Marc aan de gevolgen van blaaskanker. Hij laat zijn vrouw Remona en twee kinderen Livia en James achter.

'Fijn om verdriet te voelen'

"Ik voel me bevoorrecht dat ik mijn kinderen mag opvoeden en het doet pijn dat hij dat niet kan", vertelt Remona. Samen met haar kinderen herdenkt ze Marc op zijn verjaardag, sterfdag en hun trouwdag. Die dagen zijn nooit makkelijk, maar Remona vindt het fijn om dat verdriet te kunnen voelen. "Ik voel dat omdat ik heel veel van hem houd. Dat zit nog steeds heel erg diep en ik wil dat gevoel ook nooit kwijtraken. Als ik me verdrietig voel, probeer ik dat niet weg te stoppen of te onderdrukken. Dat probeer ik de kinderen ook te laten ervaren. Ik ben stiekem blij dat zij het verdriet ook voelen."

30 MINUTEN ROUW met Remona Fransen - 30 MINUTEN RAUW door Ruud de Wild

Palliatieve sedatie

De laatste dagen van Marcs leven waren loodzwaar voor de familie. "Marc gaf om 00.00 uur aan niet meer te willen leven. Hij moest toen de hele nacht nog doorkomen." De dokter kwam de volgende ochtend om 10.00 uur en vroeg Marc om akkoord te gaan met de palliatieve sedatie. Remona vertelt: "Ik stuurde hem al mijn kracht om daar ja op te kunnen zeggen. Het heeft toen nog heel even geduurd voordat hij in slaap werd gebracht. [...] Hij is nog een paar keer onrustig wakker geworden, wat heel naar was voor mij. Hij werd ook wakker toen Livia bij hem was en hij wilde iets tegen haar zeggen, maar hij kon het niet." Remona was erbij toen Marc anderhalve dag later overleed. "Ik heb hem gezegd: 'Het is oké, en ik ga verder met de kinderen. Wij kunnen dit.' Marc is nu in ons hart."

30 MINUTEN ROUW

De speciale reeks 30 MINUTEN ROUW, een podcast van KRO-NCRV en NPO Radio 2, is vanaf maandag 5 september tot en met donderdag 8 september te beluisteren via de feed van 30 MINUTEN RAUW in Apple Podcast/iTunes, Spotify, Google Podcasts en de NPO Radio 2 app.

Ster advertentie
Ster advertentie