Podcast
BNNVARA

Blokhuis De Podcast: Hoe Pink Floyd in actie komt voor Oekraïne

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis De Podcast: Hoe Pink Floyd in actie komt voor Oekraïne

Leo staat deze week stil bij een van de groten der aarden in de muziekwereld: Pink Floyd. De symfonische rockers verbaasden eerder deze week vriend en vijand door nieuwe muziek uit te brengen, speciaal voor Oekraïne. In deze podcast neemt Blokhuis je mee in de politieke wortels van deze symfonische rockband.

Het is namelijk niet de eerste keer dat Pink Floyd komt met politieke protestmuziek. Zo is Roger Waters al jaren erg actief. Hij heeft zelf dan wel geen muziek gemaakt naar aanleiding van het huidige conflict, maar liet wél van zich horen. Hij beantwoorde een brief van een fan met een verhandeling over Poetin en Rusland, en over gewapende conflicten wereldwijd.

Verschillende stemmen en gezichten

Blokhuis gaat in de podcast echter ook breder in op de rockband. Zo spreekt hij uitgebreid over The Great Gig In The Sky, onvergetelijk ingezongen door Clare Torry. Blokhuis vertelt in de podcast hoe Pink Floyd bij haar uitgekomen is, en welke rol Alan Parsons en Robin Gibb daarin speelde. Verder gaat Blokhuis in op de verschillende gezichten en stemmen die de band gehad heeft, en op hoe de band tóch altijd is blijven klinken als Pink Floyd.

#14 - Pink Floyd, Meskerem Mees (live), muziek uit Suriname, C Duncan en father John Misty (S03) - Blokhuis de Podcast

Wereldhit uit Suriname

Voor de Wereldhit trekken we deze week naar Suriname. We spreken Lakeischa Merton, die in het noorden van het land woont en vanuit daar meer vertelt over de verschillende muziekstromingen die in het land populair zijn. Een reis door muzikaal Suriname voelt bijna als een rondgang langs de belangrijkste bevolkingsgroepen van het land, en dus schoolt Lakeischa Blokhuis bij over bijvoorbeeld de Javaanse en Hindoestaanse invloeden op het geluid van Suriname. Natuurlijk is er ook ruim aandacht voor livemuziek, zondag van het Belgische talent Meskerem Mees. Zij veroverde de harten van de Belgen met haar single ‘Joe’ en speelde bij Blokhuis twee nieuwe nummers, waarvan één speciaal voor deze podcast.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphoneof Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie