Podcast

Hendrik Jan Bökkers over The Beatles: 'Ik wist niet wat mij overkwam’

foto: Emma Potfoto: Emma Pot
  1. Nieuwschevron right
  2. Hendrik Jan Bökkers over The Beatles: 'Ik wist niet wat mij overkwam’

Wouter van der Goes en Esther Vollebregt van Record Store Day Nederland bespreken elke week de beste vinylreleases in deze podcast. Welke plaat mag niet in jouw platenkast ontbreken? Ook spreken ze wekelijks met een vinylshopeigenaar én hoor je wat de favoriete plaat is van een bekend vinylverzamelaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Traditiegetrouw is Groningen in januari drie dagen lang het middelpunt van muzikaal Europa. Artiesten vanuit heel Europa komen op Eurosonic Noorderslag spelen om aan publiek en festivalboekers te laten zien wat ze in hun mars hebben. In deze tweede aflevering praten Wouter en Esther met Dick van Dijk, eigenaar van Plato Groningen, waar de artiesten ook in-store optreden. Dick vertelt dat er van de muziek van de meeste bands die op ESNS optreden nog helemaal geen vinyl van bestaat: "Het kost een kapitaal en het is heel moeilijk om er veel te verkopen als beginnende band.”

Gepolijste Herman Brood

Esther neemt je elke week mee in de nieuwste vinylreleases. Herman Brood & His Wild Romance is de eerste. Zij brachten in 1980 hun derde studioalbum Go Nutz uit, dat werd opgenomen in de Verenigde Staten als vervolg op het succes van de single Saturday Night Echter werd dit album niet het grote succes waar op gehoopt werd. "Herman Brood heeft zich laten meevoeren door een Amerikaanse hype. Het werd allemaal veel gepolijster dan de voorgaande platen en dat was juist wat het zo succesvol maakte”, aldus Esther. Ook Traumahelikopter en Alan Parsons worden nog besproken en Wouter en Esther bellen met Erik de Jong, beter bekend als Spinvis.

'In de platenkast van...'

In deze vaste rubriek krijgen we, zoals de naam als doet voorkomen, een kijkje in de platenkast van een bekende vinylverzamelaar. Deze week horen we zanger van de band Bökkers, Hendrik Jan Bökkers. Als klein jongetje was Hendrik Jan veel aan het kijken in de vinylcollectie van zijn ouders. Zijn vader had veel Gipsyjazz en zijn moeder heel veel van The Beatles: “Toen ik dat als klein jongetje opzette, wist ik niet wat mij overkwam”, vertelt hij. En dan heeft Hendrik Jan het in het bijzonder over Stg. Pepper van The Beatles: "Het was baanbrekend goede muziek, raar en vreemd ook." Nu hij muzikant is, is hij het enorm gaan herwaarderen.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie