Podcast

Hoe onmisbaar Ronnie Hawkins voor The Band was

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe onmisbaar Ronnie Hawkins voor The Band was

De popsterren gaan snel dezer dagen: Vorige week overleed op 89-jarige leeftijd Ronnie Hawkins. Hij was een Amerikaanse zanger die het grootste deel van zijn leven in Canada woonde. Daar vormde hij een backingband die later werd overgenomen door Bob Dylan en uiteindelijk op eigen benen kwam te staan: The Band.

De roots van The Band liggen gek genoeg in Canada, terwijl Hawkins uit Arkansas in Amerika kwam. Hij besloot na een tip zijn geluk in Canada te beproeven. De band die hij meenam besloot, op een drummer na, snel weer terug te keren. En dus zocht Hawkins weer nieuwe muzikanten: het werden The Hawks. In de Podcast beschrijft Blokhuis hoe The Hawks, na wat omzwervingen, bij Bob Dylan terechtkwamen. Daar ontstond ook de naam The Band.

Het succesverhaal van The Band begint gek genoeg bij een motorongeluk van Dylan. Omdat hij het even rustig aan moest doen, trok The Band in een huis in Woodstock. Daar maakten ze The Basement Tapes, hun eerste bootleg. De groep speelde toen nog vooral nummers van Dylan, maar ging later ook eigen nummers maken. Dat was gelijk raak: het eerste album van The Band bevatte gelijk hun grootste hit: The Weight. Zeven jaar later was het al klaar. De fut was eruit. In de podcast duidt Blokhuis hoe dat kwam en waarom de band zo’n succes had. Daarnaast staat hij stil bij hoe het verder ging van Ronnie Hawkins en zijn bandleden.

Australië in de Wereldhit

Natuurlijk in de podcast ook vaste onderdelen: in De Wereldhit staat deze week Australië centraal, met een oude bekende voor de luisteraars van KX Radio. M. Byrd is live in de studio en speelt nummers van zijn eerste EP, waarmee hij maar liefst zes miljoen plays op Spotify bij elkaar harkte. En tot slot is er natuurlijk nieuwe muziek, van onder meer Angel Olsen en het vijftiende album van Andrew Bird. In een nieuwe Blokhuis: De Podcast.

#21 - M. Byrd (live), The Band en Ronnie Hawkins, Sven Verbeek over muziek uit Australië (S03) - Blokhuis de Podcast

Iedere dinsdag verschijnt een nieuwe aflevering van Blokhuis: De Podcast. Abonneer je op de podcast en ontvang iedere week een verse aflevering in je podcastfeed!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie