Podcast

Ruud de Wild in ‘vrije val’ na kankerdiagnose: ‘Je komt in een rollercoaster terecht’

foto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruud de Wild in ‘vrije val’ na kankerdiagnose: ‘Je komt in een rollercoaster terecht’

Nadat Ruud de Wild de diagnose darmkanker kreeg, kwam hij in “een vrije val”, zo vertelt hij in de WNL-podcast Oorlog in je Lichaam. “Je komt in een rollercoaster terecht. Je weet niet of je een looping krijgt, naar beneden gaat of in een spiraal komt. Het is een constant weeïg gevoel van ‘wat nu weer’.”

De podcast is aan het begin van de zomer opgenomen, vlak voordat De Wild opnieuw moest worden geopereerd. “Ik kom uit een dal”, vertelt Ruud. “Ik voel me wel goed. Ik zit weer op 85 procent van mijn kunnen. Het voelt alsof ik weer op de weg terug ben.”

‘Ik dacht dat ik aambeien had’

De Wild kwam erachter dat hij darmkanker had toen hij zich liet controleren op aanraden van een bevriende maag-, darm-, leverarts. “Zij zei: ‘Als je je zorgen maakt, moet je ook je darmen laten nakijken.’ Ik dacht namelijk dat ik aambeien had. De huisarts zag niets, maar zij zei dat ik echt moest vragen om een onderzoek. Zo geschiedde.”

Ruud miste de signalen dat er iets mis was, deels doordat de klachten die bij darmkanker horen niet bespreekbaar zijn. “Poep is niet bespreekbaar, het is geen populair onderwerp. Het doet het niet lekker in de kroeg en aan tafel. Maar als ik terugkijk op de afgelopen jaren, dan is de zelfscan aan mij voorbij gegaan. Ik had het al lang kunnen ontdekken.”

Net op tijd

De diagnose kwam voor Ruud net op tijd. “Acht maanden na de ontdekking was het te laat geweest voor mij.” Toch is de 52-jarige De Wild nog te jong voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker, dat pas vanaf 55 jaar wordt gedaan. “Het eerste wat ik dacht was wel: waarom doen ze dat niet vanaf 45 jaar? Geef iedereen een endoscopie en je bent klaar.” Toch snapt hij nu wel waarom gekozen is voor de leeftijdsgrens van 55 jaar. “Die onderzoeken zijn natuurlijk hartstikke duur. Ik snap ook wel dat je in de zorg liever kinderen helpt, in plaats van 50-plussers.”

Luister hieronder naar de aflevering in Oorlog in je Lichaam:


#3 - Ruud de Wild alive and kicking (S02) - Oorlog in je Lichaam

#4 - Kanker in je Omgeving (en 2e deel Ruud de Wild) (S02) - Oorlog in je Lichaam

WNL-podcast Oorlog in je lichaam

Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen heeft een tweede seizoen gemaakt van de podcastserie ‘Oorlog in je Lichaam’ voor WNL. Het is een ontroerende, maar ook optimistische 8-delige serie over de ziekte kanker. We horen hoe het nu gaat met zijn vrouw Sigrid die vorig jaar het bericht kreeg dat ze uitgezaaide borstkanker heeft. Ook spreekt hij met presentator Ruud de Wild over zijn darmkanker en de gevolgen daarvan voor zijn leven. En Melissen gaat onder meer langs bij omwonenden van fabrieken en snelwegen die bang zijn dat ze kankerverwekkende lucht inademen. Artsen en onderzoekers plaatsen de verhalen in perspectief.

Geen aflevering missen? Neem nu een abonnement via Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts of een andere podcast-app.

NPO Luister

Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire podcasts en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor iPhone of Android.

Foto omslag: WNLSter advertentie
Ster advertentie