Podcast
EO

Hannah Mae: 'Je hoeft niet altijd de sterkste te zijn'

foto: Bullet-Ray van Olphen
  1. Nieuwschevron right
  2. Hannah Mae: 'Je hoeft niet altijd de sterkste te zijn'

Rijzende ster Hannah Mae schuift in een nieuwe aflevering Tekstuele Voorlichting aan bij Martine ten Klooster. Samen duiken ze in Waterdicht, het persoonlijke verhaal achter de nieuwe single en de overstap naar Nederlandstalige muziek.

Hannah Mae breekt in 2019 door met haar Engelstalige debuutsingle Back To You. Daarna gaat het snel voor de 24-jarige Drentse singer-songwriter. Ze tekent bij Spark Records, het label van Ilse DeLange, brengt eind 2022 samen met Metejoor de single Wat Wil Je Van Mij uit en vorige maand levert Hannah alweer een nieuwe single af, genaamd Waterdicht, een persoonlijk lied voor haar moeder.

Een nieuwe taal

Hannah Mae begint haar carrière met het schrijven van Engelstalige nummers, maar stapt uiteindelijk over naar het Nederlands. En dat bevalt haar erg goed. Al is de overgang op sommige vlakken wel een uitdaging. "Ik moest wel heel erg wennen dat het zo direct voelt. In het Engels is het toch in Nederland dat ik het idee heb dat mensen misschien minder snel naar de tekst luisteren, vind ik het makkelijker om dingen wat poëtischer te brengen. En in het Nederlands zijn mijn teksten vrij conversationeel. Hoe je het misschien ook gewoon tegen iemand zou zeggen, dus ik moest wel even wennen aan de directheid ervan."

"Ik heb wel heel bewust nu de keuze gemaakt: Ik ga de komende tijd alleen maar in het Nederlands schrijven." Die keuze maakt Hannah na een schrijfsessie met het producersduo The Companions en Simon Leferink. "We hadden nog een sessie ingepland - en zij doen dus heel veel Nederlands - en toen vroegen ze aan mij: 'Sta je ervoor open om een keer in het Nederlands te proberen?' Toen dacht ik: nou ja, ik wil het best een keer proberen. We zien wel hoe het gaat." Dat blijkt een schot in de roos. Het tweede Nederlandstalige nummer wat uit Hannahs pen rolt is Wat Wil Je Van Mij. "Toen kwam ik erachter dat ik het Nederlands toch ook best wel leuk vond om te doen."

Boodschap voor Hannahs moeder

Voor Wat Wil Je Van Mij putte de singer-songwriter niet uit eigen ervaring. Maar Waterdicht is wel een persoonlijk lied. Op de cover staat een foto van de zangeres als kind en haar eigen handschrift. "Ik dacht: als ik een heel persoonlijk liedje ga uitbrengen, wil ik gewoon dat het zoveel mogelijk Hannah is, tot en met het artwork - dat is mijn eigen handschrift - dat vond ik gewoon cool."

Hannah schrijft het nummer vanuit haar rol als kind richting haar moeder. "Het gaat over periode waarin zij niet zo lekker in haar vel zat en dat ik dan eigenlijk wil zeggen tegen mijn moeder: 'Het is oké als het even niet zo lekker gaat. En je mag je best even een keer kut voelen.' En dat ze daar dan gewoon even helemaal niks mee hoeft te doen. Je hoeft niet altijd de sterkste te zijn van het gezin en iedereen te redden als je er zelf aan onderdoor gaat ondertussen." Haar moeder vindt het moeilijk te praten over haar mentale gezondheid en wuift het onderwerp weg. "Ondertussen zag ik dat het niet goed ging", legt ze uit. "Daarom heb ik het liedje geschreven, omdat ik het dus eigenlijk niet echt zo tegen haar kon zeggen. Toen dacht ik: dan schrijf ik er wel een liedje over."

Luister hier de hele aflevering terug:

#26 - HANNAH MAE: 'Je hoeft niet altijd de sterkste te zijn' (S07) - Tekstuele Voorlichting

Tekstuele Voorlichting

In deze podcast duikt NPO Radio 2-dj Martine ten Klooster in een betekenisvolle songtekst. Waarom raakt iets en welk verhaal zit erachter? In gesprek met de artiest kom je tot de antwoorden. Soms intiem, soms ontroerend, soms luchtig en soms vol gezelligheid. Altijd met nieuwsgierigheid, liefde voor muziek, oprechte interesse en jouw input.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je iPhone- of Android-telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie