Podcast
BNNVARA

Amerikadeskundige Raymond Mens is groot fan van de Bee Gees

foto: ANPfoto: YouTube still
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerikadeskundige Raymond Mens is groot fan van de Bee Gees

Het is vrijdag en dus tijd voor weer een nieuwe aflevering van Vinyl Vrijdag waarin NPO Radio 2-DJ Wouter van der Goes en Esther Vollebregt van Record Store Day je meenemen in de wereld van vinyl. Ze bespreken de nieuwste releases van deze week. Met deze week Ed Sheeran, Total Touch en Beth Hart. Ook nemen we deze week weer een kijkje in de platenkast van een bekende vinylliefhebber. Deze week horen we wat Amerikadeskundige Raymond Mens grijsdraait.

#17 - Ed Sheeran, Beth Hart en Aretha Franklin (S02) - Vinyl Vrijdag

Wouter en Esther hebben een geweldig nieuwtje! Dolly Parton (77) komt met nieuwe muziek. Haar nieuwe plaat is een echte 'rock'plaat die Rockstar gaat heten. We moeten er nog wel even op wachten, hij komt pas 17 november uit. Wel is vandaag het eerste nummer van de plaat uitgekomen. Wouter en Esther genieten hier allebei enorm van en kunnen niet wachten op het hele album, wat 30 nummers zal bevatten.

Nieuwe releases

  • Ed Sheeran - Subtract Het is alweer het zesde studioalbum van Ed Sheeran en werd op 5 mei gereleased. Het is een overwegend akoestisch album. De nummers ‘Eyes Closed’ en ‘Boat’ verschenen eerder al, met bijbehorende videoclip. Afgelopen week zijn ook de video’s van de andere nummers uitgebracht. Zeker tien jaar heeft hij aan zijn nieuwe album Subtract gewerkt, hij creëerde honderden nummers voor ‘‘…the perfect acoustic album...’’ aldus Sheeran. Het had niet veel gescheeld of dát werk lag nu in de winkel. Maar zijn leven nam een paar heftige, droevige wendingen en in iets meer dan een week herschreef hij de hele plaat. Zelf omschrijft hij zijn songwriting op Subtract als rauw en emotioneel en zegt hij dat de luisteraar een kijkje krijgt in zijn ziel. Hij wilde alleen nog maar een eerlijke plaat uitbrengen. Eentje die weerspiegelt wat hij voelde en waar hij doorheen ging. Een album, niet voor de fans, maar voor hemzelf; vanuit het hart. Verkrijgbaar op wit en geel vinyl.
  • Beth Hart – Screamin’ For My Supper is Beth Harts tweede studioalbum en werd gereleased op 3 augustus 1999. Voor dit album is zij beïnvloed door Etta James, maar de teksten gaan over haar eigen problemen, met onder andere haar alcohol- en drugsverslaving. Het nummer 'LA Song' is het enige nummer van dit album wat een hit is geworden. Met haar rauwe en breekbare stem zingt ze een aantal fantastische uptempo nummers en ballads. Het is haar meer poppy aanpak, maar nog steeds met haar herkenbare geluid. Later werd ze een van de grote namen in de vrouwelijke bluesrock en nam ze verschillende albums op samen met bluesgigant Joe Bonamassa.
    Screamin' For My Supper is verkrijgbaar in een gelimiteerde oplage van 1500 individueel genummerde exemplaren op geel en oranje gemarmerd vinyl. Deze 2LP zit in een gatefold-hoes, bevat een inlegvel en bevat een ets op kant D.
  • Aretha Franklin – The Queen In Waiting Deze 3LP-compilatiealbum is een verzameling van Aretha’s muziek voordat ze beroemd werd. Op het album zijn haar meest opmerkelijke nummers te horen uit 1960 tot 1965, toen ze getekend was bij Columbia Record. Het zijn dus vroege opnames en geremasterd. The Queen in Waiting belicht Franklins jazz- en bigband-opnames, en bevat de onder andere nummers 'Won't Be Long', 'Walk On By', 'Today I Sing The Blues' en 'Try A Little Tenderness' Verkrijgbaar als een 3LP limited edition van 2000 individueel genummerde exemplaren op goud en zwart gemarmerd vinyl en wordt geleverd met drie bedrukte binnenhoezen.
  • Total Touch was het Nederlandse duo van Trijntje Oosterhuis en Tjeerd Oosterhuis. Hun titelloze debuutalbum uit 1996 werd met veel lovende kritieken ontvangen. Het debuutalbum van de band in 1996 is anno 2022 nog altijd het beste verkochte debuutalbum in de Nederlandse popgeschiedenis, met 500.000 stuks. Het bevat de hitsingles 'Touch Me There', 'Somebody Else's Lover', 'One Moment Your Mind' en 'Standing Strong, Together!'. Half mei komt deze uit op roze gekleurd vinyl, 1.000 genummerde exemplaren en voor het eerst op vinyl.

In de platenkast van Raymond Mens

Amerikadeskundige Raymond Mens is ook vinylliefhebber. Daarom nemen Wouter en Esther vandaag een kijkje in zijn platenkast. Per jaargetijden wisselt het een beetje welk album hij benoemt tot zijn favoriet. Maarja, hij moest in dit item toch echt kiezen. De Bee Gees is dan toch echt zijn favoriete band. Toen Raymond zo'n zestien jaar oud was kregen ze thuis een DVD-speler en hierop bekeek hij toen een concert van de Bee Gees. Prachtig heeft hij dit gevonden destijds.

Wil je alle besproken platen luisteren en nog meer erover te weten komen? Luister dan de podcast Vinyl Vrijdag op jouw favoriete streamingsdienst.

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Gerelateerde podcast

Vinyl Vrijdag

Vinyl Vrijdag

Ster advertentie
Ster advertentie