Podcast
PowNed

Kluun: 'Als mijn vrouw niet was overleden, was ik nooit schrijver geworden'

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Kluun: 'Als mijn vrouw niet was overleden, was ik nooit schrijver geworden'

In een nieuwe aflevering van 30 MINUTEN RAUW praten Ruud de Wild en Kluun over het ontstaan van zijn schrijfcarrière, het verliezen van zijn vrouw en een nieuwe kans in de liefde.

Kluun is het pseudoniem van schrijver Raymond van de Klundert. Het had echter niet veel gescheeld of 'Kluun' had nooit bestaan. Raymond was namelijk een echte marketeer. Hoe ging hij van marketing naar het schrijven van o.a. bestseller Komt Een Vrouw Bij De Dokter?

Dagboek

Begin mei 2001 kreeg zijn eerste vrouw Judith te horen dat haar kanker uitgezaaid was. Na dit verschrikkelijke nieuws besluit ze een dagboek te schrijven voor hun dochter (toen 3, nu 24 jaar met nog twee zussen). "Op een gegeven moment kon ze dat dagboek niet meer afmaken. Ze overleed op 14 mei, veertien dagen later", vertelt Kluun in 30 MINUTEN RAUW. "De dag na haar dood ben ik naar het Vondelpark gegaan en ben ik gaan schrijven." Hij maakte het verhaal van Judith af en toen dat klaar was, wilde hij eigenlijk niet stoppen.

Het ontstaan van Kluun

Hij kocht boekjes waarin hij maandenlang al zijn gevoelens en verdriet opschreef. Na een reis naar Australië besloot hij een boek te schrijven. "Terug in Nederland kocht ik een tweedehands PC. [...] Ik ontdekte dat het niet alleen therapeutisch schrijven was, meer een explosie aan creativiteit. Toen dacht ik: shit, schrijver zijn lijkt me wel heel leuk. Maar ja, daar kun je niet van leven in Nederland. En dat bleek toch zo te zijn. Dus als mijn vrouw niet was overleden denk ik dat ik nog steeds stukjes voor klanten had geschreven en was ik nooit schrijver geworden."

Hebben zijn kinderen Komt Een Vrouw Bij De Dokter gelezen? Is er concurrentie in de schrijverswereld en welke vorm speelt monogamie in zijn nieuwe huwelijk? Je hoort het in de nieuwe aflevering van 30 MINUTEN RAUW.

#3 - 30 MINUTEN RAUW met Kluun (S09) - 30 MINUTEN RAUW door Ruud de Wild

30 MINUTEN RAUW

Ruud de Wild stelt 30 minuten lang vlijmscherpe vragen aan een bijzonder persoon. De wekker wordt gezet, er wordt geen vraag geschuwd en het resultaat hoor je ongecensureerd in 30 MINUTEN RAUW.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie