Podcast
BNNVARA

Blokhuis de Podcast: een ode aan Burt Bacharach en zijn verfijnde popliedjes

foto: Fotograaf: Hannah McKay
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: een ode aan Burt Bacharach en zijn verfijnde popliedjes

Close to You van de Carpenters, I Say A Little Prayer van Dionne Warwick en Aretha Franklin en Walk on By van – naast vele anderen – Isaac Hayes. Zomaar drie wereldberoemde hits van de hand van de eerder dit jaar overleden zanger Burt Bacharach. Voor Leo Blokhuis aanleiding om je kennis te laten maken met de componist van honderden popsongs en maar liefst 73 hits in Amerika.

Bacharach was vooral bekend als componist, maar begon als arrangeur en dirigent. Blokhuis laat in de podcast vroeg werk van de Amerikaan horen, als arrangeur voor zangeres Marlène Dittrich. In 1957 nam de carriére van Bacharach een vlucht. Hij ging samenwerken met tekstdichter Hal David. Zijn teksten bleken perfect aan te sluiten bij de muziek van Bacharach, en zoals dat in de jaren ’60 normaal was gingen zij samen op zoek naar artiesten die bij hun nummers paste. Zo kwam hij uit bij Dionne Warwick. Blokhuis legt in de podcast uit hoe in deze tijd muziek werd gemaakt: in grote kantoorgebouwen, waarin alle onderdelen van een popsong samenkwamen. Popmuziek maken was in die tijd een kantoorbaan, en de beste liedjes kwamen uit grote kantoren in Manhattan, New York.

Sophisticated Pop

De muziekindustrie veranderde in de jaren hierna onder invloed van artiesten zoals Bob Dylan snel en artiesten begrepen steeds beter dat juist het schrijven van nummers lucratief is. Ondanks die veranderingen bleef de muziek van Bacharach zeer in trek bij verschillende grote artiesten. Zo kende Dusty Springfield bijvoorbeeld grote successen met zijn singles, maar ook Isaac Hayes, Elvis Costello, Neil Diamond en zelfs Ronan Keating werkten samen met Bacharach. Die bleef tot late leeftijd betrokken bij de muziekindustrie. In de podcast geeft Blokhuis een overzicht van het beste werk van Bacharach, tussen 1957 en (ver na) 2020. Toen schreef hij nog The Great Divide, over de klimaatverandering, covid en de maatschappelijke spanningen in Amerika. Relevant in acht decennia en daarom zeer de moeite van de kleine ode waard: Burt Bacharach!

#6 - Burt Bacharach (S04) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Daar kun je jezelf ook op abonneren zodat je nooit meer een nieuwe aflevering mist. Opmerkingen over deze podcast? Mail ons op podcast@bnnvara.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie