Podcast
BNNVARA

Son Mieux brengt Multicolor en This Is The Moment uit op vinyl

foto: Son Mieuxfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Son Mieux brengt Multicolor en This Is The Moment uit op vinyl

In de twaalfde aflevering luisteren Esther Vollebregt van Record Store Day en NPO Radio 2-dj Wouter van der Goes onder andere naar de nieuwe albums van Altin Gün en U2 (Songs of Surrender) en ze maken kennis met iets heel anders, namelijk: Prins S en de Geit.


'In de platenkast van..' deze week NPO Radio 2-dj Frank van't Hof.

#12 - Altin Gün, U2, Prins S en de Geit (S02) - Vinyl Vrijdag

Wouter en Esther beginnen deze aflevering weer eens met een belletje met de eigenaar van een vinylshopeigenaar. Althans, zo noemt Erline Elstak van de Vinylloods in Dordrecht het zelf niet: "Het is echt een loods met kijkdagen, geen winkel." Je kan in de loods heerlijk struinen en opzoek naar je favoriete tweedehands LP's. Want tweedehands vinyl is enorm populair. Nieuw vinyl is namelijk best duur en tweedehands is heel goed schoon te maken zodat het weer als nieuw klinkt. Het fijne van de Vinylloods is dat zij het schoonmaken al voor je doen. Zeker de moeite waard om dus eens langs Dordrecht te gaan.

Nieuwe releases

  • Son Mieux - Multicolor / This Is The Moment Multicolor is de grote doorbraaksingle van Son Mieux, en tevens één van dé grootste hits van 2022. Met deze hit op zak speelde de Haagse band menig festivalweide geheel plat: van Paaspop en Dauwpop tot Down The Rabbit Hole en Pinkpop. Voor het eerst nu ook op 7” vinyl verkrijgbaar, als dubbele a-kant tezamen met de bands laatste single This Is The Moment, als exclusieve 7 inch, komt uit op Record Store Day, op transparant vinyl.
  • Altin Gun - Ask Al vast opgewarmd met de singles Leylim Ley en Rakıya Su Katamam kunnen wij nu weer de dansvloer op met het vijfde album van Altın Gün. De Amsterdammers laten de elektronische aanpak van hun laatste albums Yol en Âlem voor wat het is en grijpen grotendeels terug op de stijl van hun eerste albums. Dat wil zeggen dat de Turkse psychedelische folkrock de boventoon voert, al zijn er daarnaast ook nog steeds de nodige invloeden uit onder andere disco, funk, reggae en (eighties) pop te bespeuren. Het levert wederom te gekke songs op die zowel nostalgisch als eigentijds klinken. Naar eigen zeggen heeft het zestal dit keer het gevoel en de energie van hun concerten meegenomen de studio in. En dat hoor je terug, de songs grooven, rocken en swingen levendig de speakers uit en doen recht aan de indrukwekkende live reputatie die de groep door de jaren heen heeft opgebouwd.
  • U2 - Songs of Surrender is het nieuwe album van U2. Het is een verzameling van veertig grote U2 hits uit de hele oeuvre van de band. Op dit album is de band met nummers uit hun meer dan 40-jarige carrière aan het werk gegaan, waaronder With Or Without You, One, Beautiful Day, Sunday Bloody Sunday en Invisible, voor een muzikale heruitvinding die resulteert in een volledig nieuwe opname van elk nummer, inclusief de arrangementen en, in sommige gevallen, nieuwe teksten. "Wat begon als een experiment, ontwikkelde zich al snel tot een persoonlijke obsessie omdat zoveel van onze nummers zwichten voor een nieuwe interpretatie. Er kwamen nieuwe tempo's, nieuwe toonsoorten en in sommige gevallen nieuwe akkoorden en nieuwe teksten."
  • Prins S en de Geit - Rood Staat Hard Gaan Bijzonder is deze Haagse act. Uit de albumtitel kun je opmaken dat het toch vooral niet allemaal al te serieus genomen moet worden, óf toch weer wel,...een beetje ? Deze band draait om vrij(-blij) heid, ongebondenheid, anarchie met spitsvondige teksten en retestrakke beats van de hand van Daniel Ortgies. Ritmisch poëtisch, meanderend tussen rappo-klappo, beat poetry en voordracht, en dat alles in een decor van schurende, grommende, machine-achtige, geluiden ijzersterk. Ga ze trouwens in levende lijve zien, absoluut een aanrader.

In de platenkast van Frank van 't Hof

Vriend en collega van Wouter bij NPO Radio 2 Frank van 't Hof kiest voor Mark Ronson - Uptown Special om eens te bespreken in dit item. Er staan veel hits op dit album uit 2015, waaronder Uptown Funk, waar ook Bruno Mars op staat. Hij heeft sowieso veel meegewerkt aan dit album. Leuk om te weten is dat er in Feel Right veel wordt gescholden en dat er ook een clean versie van bestaat. Maarja, dan blijft er maar weinig van de plaat over. Vandaag laat Frank toch maar de originele versie horen.

Wil je alle besproken platen luisteren en nog meer erover te weten komen. Luister dan de podcast Vinyl Vrijdag op jouw favoriete streamingsdienst.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Gerelateerde podcast

Vinyl Vrijdag

Vinyl Vrijdag

Ster advertentie
Ster advertentie