Podcast
BNNVARA

Een nieuwe Vinyl Vrijdag met Eurovision Collected, Train en Metallica

foto: Emma Potfoto: Emma Pot
  1. Nieuwschevron right
  2. Een nieuwe Vinyl Vrijdag met Eurovision Collected, Train en Metallica

In de nieuwste aflevering van Vinyl Vrijdag blikken Wouter en Esther terug op afgelopen weekend: Record Store Day. Ze bellen hierover met Mark Siera van Velvet Music in Leiden. Verder heeft Wouter een collected meegenomen in de vorm van het Songfestival en komen Train en Metallica voorbij.

#15 - Het beste van het Songfestival, Train en Metallica (S02) - Vinyl Vrijdag

Nieuwe releases

  • Eurovision Collected is een verzamelaar met vele winnaars van het Eurovisie Songfestival. Het dubbelalbum bevat de nummer 1-hits van eerdere winnaars. Eurovision Collected is verkrijgbaar in een gelimiteerde oplage van 2000 individueel genummerde exemplaren op blauw gekleurd vinyl en bevat een inlegvel met liner notes.
  • Train - Drops of Jupiter De band Train (San Francisco) bracht in 2001 hun tweede studioalbum Drops Of Jupiter uit. De albumtitel is afgeleid van het nummer "Drops Of Jupiter (Tell Me)", de eerste single. De single werd een grote internationale hit en won twee Grammy Awards, waaronder Best Rock Song. Het album bevat twee extra singles, "She's On Fire" en "Something More". Het album debuteerde op # 6 in de Amerikaanse albumlijsten en is sindsdien 3x platina in de VS, 3x platina in Australië en 2x platina in Canada. Drops Of Jupiter is verkrijgbaar in een gelimiteerde oplage van 2000 individueel genummerde exemplaren op rood en zwart gemarmerd vinyl en bevat een inlegvel.
  • Metallica - 72 seasons We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is 'ie beschikbaar; de nieuwe Metallica. Het nieuwe studiowerk sinds Hardwired... To Self-Destruct uit 2016 is getiteld 72 Seasons en staat voor de eerste 18 jaar van een mensenleven waarin de grootste vorming en groei plaatsvindt. Zoals gewoonlijk heeft Metallica de tijd genomen en klinkt de band op het nieuwe materiaal vlijmscherp en net zo herkenbaar als bevlogen. Vooral James Hetfield is in zeer goede doen. De vier vooruitgeschoven nummers hebben flink kunnen rijpen en zijn stuk voor stuk echte Metallica krakers. Vooral "If Darkness Had A Son" zindert van Metallica-energie. 72 Seasons sluit af met het immense Inamorata; volgens Lars Ulrich het eerste Metallica-nummer dat over de 10 minuten klokt. En hij heeft gelijk, want Suicide and Redemption van Death Magnetic klokte met 9:56 minuten de tot nu toe langste Metallica track. Ze trappen op Koningsdag hun tour af. Ze pakken het anders aan, door in iedere stad twee optredens met verschillende setlists én verschillende voorprogramma's te spelen. Op 27 april dus de 1e show, het tweede Amsterdamse optreden vindt plaats op zaterdag 29 april, met gisteren pas aangekondigd, Floor Jansen in het voorprogramma!
  • Chet Baker - Chet (mono) Op Record Store Day kwamen er 2 albums van Chet Baker uit.
    Dit album van jazztrompettist Chet Baker werd voor het eerst uitgebracht in 1959. De plaat heeft soms de ondertitel 'The Lyrical Trumpet of Chet Baker'. Chet bevat optredens van Baker met o.a. pianist Bill Evans, ook geen onbekende. Het werd opgenomen in december 1958 en januari 1959 en uitgebracht op het Riverside-label. Hoewel hij ook kan zingen, is dit album volledig instrumentaal, gespeeld in de stijlen van Hard Bop tot Cool Jazz. Tragisch verhaal, want Chet Baker had alles mee, het uiterlijk van James Dean, sexappeal van Elvis en het talent van Miles Davis, maar hij had een grote drugsverslaving. Donderdag 12 mei 1988 checkt Chet 's middags in bij het Amsterdamse Prins Hendrik Hotel. 's Avonds moet hij optreden in het radioprogramma Sesjun in Laren. Daar is hij nooit komen opdagen. Hij werd 58 jaar.

In de platenkast van Jos Palm

Vandaag nemen Wouter en Esther een kijkje in de platenkast van journalist Jos Palm. Een plaat waar Jos als 12 jarige enorm fan van was is Mothers of Invention - Absolutely Free. Hij verstond er vroeger weinig van, maar door de hoes wist hij genoeg. De muziek klonk net zo smerig als dat de jongens er uitzagen. Hij vond het goed. Nacht in, nacht uit draaide hij dit op zijn zolderkamertje.

Wil je alle besproken platen luisteren en nog meer erover te weten komen. Luister dan de podcast Vinyl Vrijdag op jouw favoriete streamingsdienst.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Gerelateerde podcast

Vinyl Vrijdag

Vinyl Vrijdag

Ster advertentie
Ster advertentie