Podcast

Blokhuis de Podcast: Lowell George, slide gitarist en componist

foto: Youtube
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: Lowell George, slide gitarist en componist

Lowell George richtte de band Little Feat op, was een geweldige slide gitarist en vooral componist van prachtige liedjes. Vorige week verscheen er een tributeplaat met covers van zijn nummers, een mooie aanleiding voor Blokhuis om eens in zijn muzikale leven te duiken.

Lowell kwam uit een rijke familie uit Hollywood en als hij op jonge leeftijd The Byrds ziet optreden begint hij zelf ook een bandje, The Factory. Een bandje dat vooral wat ruigere en ongepolijste muziek maakt. Later kwam hij in de band van Frank Zappa, The Mothers of Invention.

“De baas vraagt hem op te stappen omdat hij drugs gebruikt”

Na ongeveer een jaar verlaat hij de band, maar de reden blijft onbekend. “De baas vraagt hem op te stappen omdat hij drugs gebruikt,” vertelt Blokhuis. "Of Lowell vertrekt zelf omdat hij zijn eigen band wil, of Zappa zegt tegen Lowell dat hij zijn eigen band moet beginnen.” Er gaan verschillende verhalen rond, maar feit is dat Lowell in 1969 de band Little Feat opricht.

Little Feat

Op het eerste album doet Lowell de overdubs voor de plaat met een slide gitaar. Later bleek dat hij de avond ervoor zijn vinger gesneden had terwijl hij met een modelvliegtuigje aan het prutsen was. Slide was dus het enige wat hij die dag kon spelen.

In 1979 komt zijn debuut soloalbum Thanks, I’ll Eat It Here uit. Het bekenste nummer hiervan, Cheek to Cheek, zou in hetzelfde jaar binnenkomen in de Nederlandse top 40 en later zelfs meerdere jaren in de top 2000 te vinden zijn. Dit heeft Lowell alleen nooit meegemaakt, tijdens de tour van dit album overlijdt Lowell aan een overdosis cocaïne. Dochter Inara George, zet nu de traditie van haar vader voort en maakt ook prachtige muziek.

Wil je meer horen over het leven van Lowell George en over de fricties in Little Feat? Luister dan de nieuwste aflevering van Blokhuis de Podcast.

#20 - Lowell George, het brein achter Little Feat (S05) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Heb je een vraag of opmerking over deze podcast? Mail ons via podcast@bnnvara.nl!

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie