Programma

Johnny Cash in de Folsom Prison

  1. Nieuwschevron right
  2. Johnny Cash in de Folsom Prison

Het is inmiddels vijftig jaar geleden, maar Johnny Cash deed het gewoon. Als denderende comeback optreden voor tweeduizend veroordeelde criminelen in de Folsom Prison.

Comeback

De carrière van Cash is in 1968 een beetje vastgelopen. Het drugsgebruik van de zanger heeft zijn reputatie en zijn talent aangetast, maar de countryzanger is vastberaden om daar verandering in te brengen. Cash komt graag op voor minderheden en wil, in combinatie met een comeback, daarom graag optreden in de Folsom Prison, maar zijn platenlabel is daar niet zo enthousiast over.

Twee optredens

De producer Bob Johnstone, ook producer van Bob Dylan, weet de platenfirma over te halen. Zo komt Cash in 1968 aan bij degevangenis waar hij twee optredens doet voor de tweeduizend inzittenden. Alles wordt opgenomen en gebundeld op een album. Dat leidt tot een opleving van de populariteit van de countryzanger.

Luister hieronder naar 'Folsom Prison Blues':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eerder geschreven

Het bekende nummer 'Folsom Prison Blues' wordt al jaren eerder geschreven. Johnny Cash schrijft de tekst wanneer hij geinspireerd wordt door de film Inside The Walls Of Folsom Prison. "Ik was aan het denken wat de ergste reden is om iemand te vermoorden", vertelt de zanger. Daar rolt uiteindelijk de zin 'I shot a man in Reno, just to watch him die' uit. Het optreden in de Folsom Prison is overigens niet het eerste optreden van Cash in een gevangenis. Zo speelt hij in 1957 in de Huntsville State Prison en in 1958 in San Quentin State Prison.

Het hele album uit 1968 vind je hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: Screenshot YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie