Programma

30 jaar Rowwen H

  1. Nieuwschevron right
  2. 30 jaar Rowwen H

Bestel mar, bestel mar, bestel mar! Het is een kwestie van geduld, maar Rowwen H

Omstreden carnavalslied

Rowwen Hèze wordt in 1985 opgericht nadat zanger Jack Poels een band start met leden van The Legendary Texas Four. De band vernoemt zich naar de historische Peelbewoner Christiaan Hesen. Voordat de livereputatie gevestigd wordt, trekt Rowwen Hèze de aandacht met het omstreden carnavalslied 'Niks Stront Niks'.

Op Volle Toeren

Dat carnavalsimago blijft de eerste jaren nog erg plakken aan het imago van Rowwen Hèze, dat zich live profileert met serieuze liedjes, dan nog veelal Engelstalig. Het eerste landelijke televisieoptreden volgt in 1987 met ''n Man En 'n Vrouw' bij het muziekprogramma Op Volle Toeren met Chiel Montagne.

Pinkpopdebuut

Op uitnodiging van Jan Smeet staat Rowwen Hèze in 1992 op Pinkpop. Dat jaar heeft de groep zijn eerste hits, met 'Bestel Mar' en 'Kroenenberg'. Maar ook de andere nummers slaan aan op de festivalweide, waaronder 'Maria'. Het optreden betekent de grote doorbraak voor Rowwen Hèze.

Uitmarkt

In hetzelfde jaar dat Rowwen Hèze zijn Pinkpopdebuut maakt, staat Los Limbos op de Uitmarkt met een van diens grote voorbeelden, accordeonist Flaco Jiminez. Samen met de Amerikaanse muzikant spelen de Limburgers hun hit 'Kroenenberg', een vertaling van 'Ay Te Dejo En San Antonia' van Flaco's vader Don Santiago Jiminez.

Het Limburgse lijflied

Hét lijflied van Rowwen Hèze is toch wel 'Limburg', dat in 1990 op single verschijnt. Het plaatje flopt in eerste instantie, maar na een opvoering met het Metropool Orkest in Paradiso wordt het in 1996 opnieuw uitgebracht. Deze versie wordt wél een hit en staat al sinds 1999 in de Top 2000.

Los Limbos met Los Lobos

In 1999 geeft Rowwen Hèze een gezamelijk concert met Los Lobos, één van de voorbeelden van de Limburgse muzikanten. Hier wordt onder meer 'La Anselma' van mariachibandleider Luis Perez Mesa gezongen. Los Lobos wint met zijn opname uit de jaren 80 een Grammy en Rowwen Hèze vertaalt het als 'Bestel Mar'.

Gevoelige snaar

Wanneer je Rowwen Hèze boekt, weet je dat het feest is. Toch slaagt de band er ook in te ontroeren met mooie ballades. 'Twieje Wurd' is daar een uitstekend voorbeeld van. Deze uitvoering is opgenomen in 2012, tijdens één de jaarlijkse slotconcerten in het Noord-Limburgse dorpje America.

Ster advertentie
Ster advertentie