Programma

Het tweede leven van Never Gonna Give You Up

  1. Nieuwschevron right
  2. Het tweede leven van Never Gonna Give You Up

Rick Astley scoorde in de jaren '80 een hit met Never Gonna Give You Up. In 2007 kreeg het nummer echter een tweede leven dankzij de Rickroll.

In 1987 kwam Never Gonna Give You Up uit op debuutalbum Whenever You Need Somebody. Het nummer deed het in veel landen goed en ook in Nederland werd het een nummer 1-hit. Het leek erop dat het nummer hierna in de geschiedenisboeken zou verdwijnen, maar niets bleek minder waar. In 2007 werd het nummer een tweede leven ingeblazen dankzij een grap op internet.

Woedende reacties

Shawn Cotter is de man achter een van de grootste internethypes aller tijden. Cotter zette een linkje op 4chan, een populair internetforum. Dit linkje zou leiden naar een trailer van Grand Theft Auto IV, een spel waar de hele gamewereld met smart op wachtte. Toen iedereen hoopvol op de link klikte, kregen ze geen trailer voor een game te zien, maar een drumroffeltje en een dansende Rick Astley.

Volgens Cotter was de eerste reactie pure woede: "Mensen waren boos omdat ze zó lang op dit spel hadden gewacht. Ik dacht dat de post maar een paar uur actief zou zijn. Ik had echt niet verwacht dat het zoveel gedeeld zou worden. Binnen een dag was het al een krankzinnig aantal keer bekeken." Dat zorgde ervoor dat veel internetgebruikers de grap gingen overnemen en ook neplinkjes gingen plaatsen.

Trenchcoat

Rick Astley was op het begin niet altijd even gelukkig met de Rickroll, tot zijn dochter uitlegde dat het niks met hem te maken heeft. "Dat kreeg ik toen ook door. Het is iets wat niets meer met mij te maken had. Het staat los van het nummer", aldus de zanger.

Een legendarisch element in het nummer is natuurlijk de lange jas. Ooit is de jas verloren gegaan tijdens een liveoptreden, zo vertelt Astley tijdens een bezoek aan The Graham Norton Show: "Ik zag de jas golvend over de menigte verdwijnen en ik weet niet waar hij nu is gebleven." In Boston gebeurde echter het tegenovergestelde. Er stond een man in het publiek met een lange trenchcoat. Toen Never Gonna Give You Up werd ingestart, kwam de jas naar voren, waarna de zanger de jas aantrok en zichtbaar genietend het nummer afmaakte. Bekijk het fragment hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rijk door Rickroll?

Ondanks het grote succes van het nummer heeft de Rickroll de zanger niet veel geld opgeleverd. In 2010 werd bekend dat Astley zo'n 12 dollar heeft verdiend aan de rechten van het nummer. De zanger heeft het nummer namelijk niet zelf geschreven. Een oplossing zou zijn om het nummer opnieuw uit te brengen of er een remix van te maken. Astley ziet dit niet zitten: "Ik denk niet dat ik dat wil doen. Het nummer is bijna een ding van jonge mensen geworden. Dat de artiest dan zelf met een remix komt lijkt me een beetje triest. Nee, daar ben ik te oud voor."

Legendarische Rickrolls

In de afgelopen jaren zijn er waarschijnlijk miljoenen mensen gerickrolled. De video op YouTube is inmiddels meer dan 621 miljoen keer bekeken, al was dit voor velen waarschijnlijk niet geheel vrijwillig. Sommige Rickrolls zijn geslaagder dan anderen. Zo zorgde YouTube ervoor dat in 2008 op 1 april alle video's op hun homepage naar Rick Astley leidden.

Ook Foo Fighters deed ooit mee. De Westboro Baptist Church, een radicale kerk in Amerika, stond te protesteren bij hun concert, waarop Foo Fighters besloot om met een pick-up truck langs te rijden terwijl Never Gonna Give You Up uit de speakers knalde. Ze bereikten hun doel, want alle aandacht werd de protesten afgeleid. Bekijk de beelden hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rick Astley liet dit jaar merken dat hij nog geen verleden tijd is. Met zijn nieuwe album liet hij horen dat hij meer is dan de zanger van Never Gonna Give You Up. Benieuwd naar een briljant liveoptreden en het nieuwe album van de zanger? Kijk dan hier.

Foto omslag: Schermafbeelding YouTube


Ster advertentie
Ster advertentie