Programma
BNNVARA

Scare actors Dennis en Perry over de kunst van het laten schrikken

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Scare actors Dennis en Perry over de kunst van het laten schrikken

Het is vandaag Halloween, het uit Amerika overgewaaide feest waarbij men zich eng verkleed en het schrikken centraal staat. Scare actors Dennis en Perry leggen bij Spijkers Met Koppen uit hoe zij als enge acteurs te werk gaan.

Het wordt in Nederland de laatste jaren veel grootser aangepakt: Halloween. In verschillende pretparken kunnen bezoekers zich vrijwillig de stuipen op het lijf laten jagen. Dit gebeurt door scare actors, acteurs die maar één doel hebben: jou in je broek laten plassen van angst. Dennis van Breukelen en Perry Mulder zijn van die scare actors. Zij doen dit zelf al jaren en leiden zelfs acteurs op.

De acteurs leggen uit dat ze altijd goed kijken wat voor persoon er tegenover hen staat. “Je selecteert eigenlijk altijd de gast die je wilt gaan laten schrikken en kijkt dan wat voor persoon dat is. De voorste in de groep is altijd de stoere, diegene die niet bang is. Op het moment dat je die laat schrikken dan schrikt de hele groep, omdat hun houvast, hun rots, dan is verdwenen”, legt Dennis uit.

180 graden scare

Dennis legt uit dat dit meer is dan boe roepen van achter een boom. “Het gaat hier eigenlijk meer over improvisatietoneel. Jij bent afhankelijk van de bezoeker, zij moeten het echt beleven in plaats van dat zij alleen toeschouwer zijn.” Perry vertelt dat er een hele sheet is waarmee zij kunnen werken: “Welke ik het mooiste vind is de 180 graden-scare. Dat is eigenlijk een scare voor de laatste in de groep, die noemen wij het anker, wat ook vaak een stoer persoon is. Je gaat in een spookhuis een 180 graden draai maken, waar je langs een muur loopt en een draai maakt waardoor je weer terug loopt langs die muur. Als de muur links van jou is, denkt jouw brein: aan de linkerkant ben ik veilig, want daar zit een muur. Op het moment dat je er omheen draait, hoef je maar het kleinste te doen bij die muur en ze schrikken al. Dit omdat je brein denkt dat je veilig bent.”

Benieuwd naar nog meer schriktechnieken en enge maskers? Bekijk het fragment hieronder.

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie