Programma
KRO-NCRV

Mentale gezondheid van meisjes is de afgelopen vier jaar flink verslechterd

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Mentale gezondheid van meisjes is de afgelopen vier jaar flink verslechterd

Nederlandse meisjes zijn ongelukkiger dan vijf jaar geleden, dat blijkt uit een onderzoek dat elke vier jaar wordt gedaan. Er wordt hier gekeken naar de gezondheid en welzijn van de jongeren, jongens en meisjes tussen de elf en zestien jaar. Tijdens De Wild In De Middag wordt de uitslag uitgebreid besproken met dokter Felicia.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de mentale gezondheid voornamelijk bij de meisjes is gedaald. "Er wordt vaak gezegd dat Instagram en voeding de twee pijlers zijn die veel invloed hebben, maar dat blijkt uit onderzoek toch niet zo naar voren te komen", vertelt Felicia bij De Wild in de Middag. De schuld werd vaak naar social media toe geschoven de afgelopen jaren, maar nu blijkt dat de afgelopen vier jaar niet van invloed te zijn geweest.

Wat zijn dan wel de oorzaken van de verslechtering van de mentale gezondheid bij jonge meisjes? "De verwachtingen van de maatschappij en van ouders worden steeds hoger voor die jonge groep meisjes", vervolgt Felicia. |Zij zijn daar al eerder meer mee bezig en zijn daar ook vatbaarder voor, gewoon gevoeliger dan jongens. Maar bijvoorbeeld het aantal meisjes dat vwo doet en cum laude slaagt is ook heel erg toegenomen. Die lat wordt gewoon steeds hoger gelegd, juist voor die meiden die daar gevoelig voor zijn. Die meisjes beseffen ook heel erg dat ze moeten presteren, dus ze leggen zelf de lat al hoog en voelen dat ook bij hun ouders."

De oplossing

Dokter Felicia vertelt dat een deel van de oplossing bij de ouders ligt. "Het is belangrijk om het gesprek hierover echt open te houden, want het is vaak voor de jongeren veel moeilijker om te zeggen dat ze steeds meer druk voelen. Dat ze ook durven te zeggen: 'Ik vind het leuk dat je me helpt met overhoren, maar zullen we het ook een keertje hebben over hoe ik in m'n vel zit?' Ga gewoon een rondje lopen met je kind en vraag wat ze bezighoudt. Want dat is iets wat de meisjes missen. Ze hebben het idee dat ze wat minder sociale contacten hebben gehad, ook door corona, en dat hebben vrouwen meer nodig."

Benieuwd naar het hele verhaal van dokter Felicia? Beluister het fragment hieronder.

De Wild in de Middag

De Wild in de Middag; van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2, met Ruud de Wild. Een programma dat je op een eigenzinnige, prikkelende en humoristische manier meeneemt in de waan van de dag.

Ster advertentie
Ster advertentie