Programma

Laura Jansen schreef The Island na vrijwilligerswerk op Lesbos

  1. Nieuwschevron right
  2. Laura Jansen schreef The Island na vrijwilligerswerk op Lesbos

In Tekstuele Voorlichting belt Martine met Laura Jansen over haar nieuwe single The Island. Wat ging er aan het schrijven vooraf en wat bedoelt de zangeres precies met de songtekst?

In 2007 brak Laura Jansen door met haar versie van Use Somebody van Kings of Leon. Na een wereldtournee met Armin van Buuren verdween ze even van de radar, maar na zeven jaar is ze terug van weggeweest met The Island. Een aantal weken geleden debuteerde Laura het nummer bij Jan-Willem Start Op. Afgelopen zondag sprak Martine haar in De Kloosteravond over de verhalen achter de songtekst. Laura vertrok drie jaar geleden naar Lesbos om daar als vrijwilliger te werken met vluchtelingen.

Het eiland als metafoor

Laura gebruikt het eiland vaker als metafoor: "Het is een vals idee dat wij allemaal eilanden zijn, want eigenlijk zijn wij de zee én de eilanden. We zijn een eenheid en dat vergeten we heel vaak." Deze laatste realisatie was voor Laura een drijfveer om op Lesbos aan de slag te gaan: "Het gaat ons allemaal wat aan. Als het hen wat aangaat, doet dat bij mij ook pijn. Ik voelde gewoon dat we het eiland en de zee zijn, we zijn allemaal verbonden."

Defecte systemen

Martine en Laura duiken dieper in de tekst, want wat is de betekenis van de zin 'There's no one else, we'll steer ourselves, when the wheel is broken'? Laura legt uit dat het slaat op defecte systemen: "Als systemen niet meer werken, zijn mensen op zichzelf toegewezen. Die veerkracht zag ik elke dag. Dat je ondanks dat gebroken systeem nog steeds je kinderen lief kan hebben, voor elkaar kan zorgen en door kan gaan." Het nummer is niet alleen zwaar, maar ook hoopvol. Martine is als afsluiter van het gesprek benieuwd naar de definitie van hoop voor Laura. Je hoort haar antwoord hieronder:

Video niet beschikbaar

Luister hieronder naar een live-uitvoering van The Island:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Kloosteravond

Je hoort De Kloosteravond elke zondag van 22.00 tot 00.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie