Programma

Rotterdamse bierbrouwers maken protestbier om horecamedewerkers te helpen

  1. Nieuwschevron right
  2. Rotterdamse bierbrouwers maken protestbier om horecamedewerkers te helpen

De Rotterdamse brouwerij Kaapse Brouwers heeft een protestbiertje gebrouwen om haar eigen medewerkers en de horeca te steunen. In Jan-Willem Start Op! vertelde brouwer Tsjomme Zijlstra over hun 'Kaapse Mark', die vernoemd is naar niemand minder dan Mark Rutte.

Brouwer Tsjomme ziet dat zijn branche erg hard geraakt wordt en wil zijn eigen personeel en andere horecamedewerkers een hart onder de riem steken met het protestbier. "We voelen ons als horeca een beetje de zondebok in deze situatie, met 2,9% van de besmettingen", vertelt hij. "We hebben zelf twee zaken in Rotterdam en leveren veel aan horeca in Rotterdam, dus we worden nogal hard geraakt door deze situatie en dan ook met name de mensen die bij ons werken."

Viruswaanzinbier

Volgens Tsjomme hebben zeker oproepkrachten het zwaar te verduren. Veel zitten nu namelijk zonder werk. "Daar balen wij ook van, maar we kunnen ze niet doorbetalen in de huidige situatie", aldus de brouwer. Toch wil de brouwerij het met hun ludieke actie niet doen overkomen alsof het virus niet ernstig is: "Het is geen viruswaanzinbier, om het even zo te noemen."

Kaapse Mark

Kaapse Brouwers is niet nieuw in de wereld van themabiertjes, maar dit is wel het eerste protestbiertje voor hen. Het biertje heeft dan ook een ludieke naam gekregen. De 'Kaapse Mark' is vernoemd naar onze eigen minister-president Mark Rutte. Daarnaast bevat het speciaalbier maar 2,9% alcohol, als verwijzing naar het besmettingspercentage in de horeca.

Benieuwd hoe de 'Kaapse Mark' smaakt? Je hoort het in het interview hieronder:

Jan-Willem Start Op!

Je hoort Jan-Willem Start Op! iedere werkdag tussen 06:00 en 09:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie