Programma

James Horner overleden

  1. Nieuwschevron right
  2. James Horner overleden

De Amerikaanse filmcomponist James Horner is omgekomen bij een vliegtuigongeluk. Hij is vooral bekend van de filmmuziek voor Titanic en Avatar.

Bosbrand

Horner stortte maandagavond met zijn vliegtuig neer boven Santa Barbara in Californië. Het neerstorten van het toestel veroorzaakte een bosbrand. De autoriteiten onderzoeken de aard van het ongeval. Zijn assistente Sylvia Patrycja bevestigt het overlijden van de componist. Hij was 61.

Star Trek

In de jaren 70 had James Horner al een naam gemaakt als componist en in 1979 werd hij voor het eerst benaderd om muziek te maken voor een film. Dat was The Lady In Red. Zijn echte doorbraak als filmcomponist kwam drie jaar later met Star Trek II: The Wrath Of Khan.

Oscars

De eerste erkenning kwam later dat decennium, toen hij in 1987 twee Oscar-nominaties in de wacht sleepte voor de sciencefictionthriller Aliens en de animatiefilm Een Avontuur Met Een Staartje. Begin jaren 90 maakte hij muziek bij tekenfilms van Steven Spielberg, Don Bluth en Joe Johnston.

Iconisch

Horners meest iconische filmmuziek stamt uit de periode kort erna: Braveheart (1995), Apollo 13 (1995), Jumanji (1995), Titanic (1997), A Perfect Storm (2000) en A Beautiful Mind (2001). De soundtrack van Titanic was met 30 miljoen exemplaren een van de best verkochte ooit (na Saturday Night Fever).

Avatar

De samenwerking met Titanic-regisseur James Cameron kreeg een vervolg in 2009, met de cgi-animatiefilm Avatar. De enige Oscars die James Horner ooit was was voor de soundtrack van Titanic en het liefdesthema van die film, 'My Heart Will Go On' van Céline Dion.

Ster advertentie
Ster advertentie