Programma

Organisatie Eurovisie Songfestival gaat voor editie op anderhalve meter

  1. Nieuwschevron right
  2. Organisatie Eurovisie Songfestival gaat voor editie op anderhalve meter

Het Eurovisie Songfestival gaat door en koerst op de hoogste haalbare editie: een songfestival op anderhalve meter, met scherpe corona-maatregelen waarbij alle 41 artiesten in Rotterdam Ahoy kunnen optreden.

Hiermee kiest de organisatie vooralsnog voor het zogeheten 'scenario B', waarbij later wordt besloten of er publiek bij de show aanwezig kan zijn. De European Broadcasting Union heeft na overleg met alle betrokkenen besloten dat het organiseren van een ‘normaal’ Songfestival (scenario A) onder de huidige omstandigheden niet realistisch is. “Onze ambities blijven onverminderd hoog. We zullen er alles aan doen om er de best mogelijke editie van te maken. De gezondheid en veiligheid van alle betrokkenen staan hierbij uiteraard voorop,” aldus uitvoerend producent Sietse Bakker.

Show gaat door 

Het Eurovisie Songfestival zal dus hoe dan ook doorgaan. Op 18, 20 en 22 mei vinden de halve finales en de finale plaats vanuit Rotterdam Ahoy. Om die belofte waar te kunnen maken is sinds eind maart vorig jaar gewerkt aan vier scenario’s. Door alle energie nu te richten op scenario B blijft de organisatie optimistisch en flexibel. Verder afschalen naar scenario C en D blijft nog altijd mogelijk. Ook zijn er, zij het beperkt, mogelijkheden om op een aantal vlakken weer op te schalen, als daar richting mei zicht op is.

In dit scenario kunnen alle deelnemers en hun ondersteunende delegaties nog steeds naar Rotterdam afreizen. Het maximaal aantal delegatieleden per deelnemend land is door de EBU afgeschaald. Personen afkomstig uit een land waarvoor mogelijk een reisbeperking geldt, kunnen inreizen op basis van de Uitzondering inreisverbod voor professionals uit de culturele en creatieve sector van het Ministerie van OCW.

Tickethouders krijgen geld terug

Alle beschikbare kaarten voor de drie liveshows en zes generale repetities waren vorig jaar uitverkocht. Om de anderhalve meter ook in de zaal te kunnen garanderen zal de ruimte voor publiek in Rotterdam Ahoy afnemen. Omdat staanplaatsen niet mogelijk zijn, is besloten de vloer volledig in te richten als greenroom, waardoor ook de artiesten in de greenroom afstand van elkaar kunnen houden.

Omdat de capaciteit sterk afneemt, en er nog geen zicht is op uitbreiding hiervan, zal de organisatie in februari beginnen met het volledig restitueren van alle tickethouders. Vervolgens krijgen deze tickethouders een unieke code waarmee zij later exclusief toegang kunnen krijgen tot de ticketverkoop voor de shows van 2021, als publiek in de zaal mogelijk is. Het is dus niet mogelijk om tickets voor de shows te bemachtigen voor mensen die niet al een ticket hebben voor de geannuleerde shows van 2020.

Het is op dit moment nog te vroeg om in te kunnen schatten of en, zo ja, hoeveel publiek bij de shows aanwezig mag zijn. Een definitieve beslissing daarover stelt de organisatie uit tot uiterlijk medio april.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie