Programma

Internist-oncoloog Haanen over het effect van chemo- en immuuntherapie combineren

  1. Nieuwschevron right
  2. Internist-oncoloog Haanen over het effect van chemo- en immuuntherapie combineren

Tijdens de vijfde aflevering van Oorlog in je Lichaam praat oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen onder anderen met internist-oncoloog John Haanen over het succes van immuuntherapie.

Internist-oncoloog van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis John Haanen is al enkele jaren betrokken bij het onderzoek naar immuuntherapie. Er heeft een revolutie plaatsgevonden bij immuuntherapie, want sinds een aantal jaren is het bij sommige kankervormen mogelijk om het immuunsysteem zo te bewapenen dat het succesvol de strijd tegen kanker aan kan gaan. "Meer dan 50% van de patiënten reageert goed op de immuuntherapie. We weten inmiddels ook dat na vijf jaar ongeveer de helft van de patiënten nog in leven is", vertelt Haanen.

Immuuntherapie en chemotherapie

"Het is een groot arsenaal aan tumortypen die reageert op deze behandeling", laat Haanen weten. Tegenwoordig wordt chemotherapie ook met immuuntherapie gecombineerd. "Dat klinkt heel raar, want je denkt zeker: ‘Die chemotherapie maakt toch die afweercellen kapot, dat heeft toch een negatief effect?’. Inmiddels weten we dat chemo ook hele andere effecten heeft en die afweercellen relatief goed met rust laat. De combinatie van chemo- en immuuntherapie laat dus hele goede effecten zien."

Ex-kankerpatiënt Marion de Leeuw was een van de eerste die deze immuuntherapie onderging. "Toen ik hoorde dat ik melanoom kanker had wist ik helemaal niet wat het was. Toen ben ik op internet gaan kijken en daar lees je dan dat je binnen een jaar dood bent", aldus Marion. In de podcast vertelt ze hoe haar behandeling verliep:

#5 - Voor velen de redding: immuuntherapie - Oorlog in je Lichaam

Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast 'Oorlog in je lichaam'. Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken. Te beluisteren via Apple Podcast/iTunes, Spotify, Pocket Casts, Google Podcasts en de NPO Radio 2 app.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie