Programma

Wat als je nu in Portugal zit en reisadvies is aangepast naar oranje?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat als je nu in Portugal zit en reisadvies is aangepast naar oranje?

Het reisadvies voor Porto en Lissabon in Portugal is vanwege een lokale corona-uitbraak aangepast en staat weer op oranje, dus alleen voor noodzakelijke reizen. Wat als je al in het land bent? Paul belt met vakantieganger Koen.

"Het gaat goed. Ik zit nu buiten vlakbij het strand met lekker weer", vertelt een relaxte Koen. Wat dacht hij doen hij het nieuws hoorde? "We hoorden het gisterenavond en toen was het wel een klein beetje schrikken, omdat we het hier zelf wel een beetje anders hebben meegemaakt", legt hij uit. "Portugal heeft hier zelf een aantal gebieden aangewezen en dat zijn niet de gebieden waarin wij zitten. Nederland heeft als het ware gelijk een grote area om Lissabon heen aangewezen als risico."

Terugvliegen?

Hij zit nu volgens Nederland in een risicogebied, maar volgens Portugal niet. "Dat is een beetje raar natuurlijk", vertelt Koen. Is de vakantie hierdoor verpest? "Wij doen gewoon nog steeds dezelfde dingen. De winkels zijn gewoon open en je kunt ook gewoon nog steeds naar het strand", vertelt hij. Toch is hij wel nerveus over de terugreis. "We vragen ons af of de vlucht terug nog wel gaat vanuit Lissabon. Of we dan in quarantaine moeten, omdat we volgens Portugal niet in risicogebied zijn geweest en volgens Nederland wel."

'Buitenlandse zaken heeft niet voor niks een oranje reisadvies gegeven'

Paul Rabbering is wel nieuwsgierig wat Koen het beste kan doen, dus belt hij ook nog met gespecialiseerd juriste Jeanine Janssen. Wat zou zij doen? "Ik zou wel mijn biezen pakken en terug naar huis komen. Buitenlandse Zaken heeft niet voor niks een oranje reisadvies gegeven. Dat doen ze ook niet zomaar", vertelt Janssen. "Het kan zomaar uitbreken, dus het is een groot risico om dit jaar op vakantie te gaan. Het verbaast mij toch dat er zoveel mensen op vakantie gaan. Als je in een ander land in een ziekenhuis komt weet je ook niet of je de zorg krijgt die je hier zou krijgen."

Wat voor risico's zijn er nog meer als je op reis gaat? Jeanine Janssen legt het hieronder uit:

Gijs 2.0

Je hoort Gijs 2.0 iedere werkdag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie