Programma
KRO-NCRV

Kees van der Spek over de niet functionerende tapkamer van de politie

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kees van der Spek over de niet functionerende tapkamer van de politie

Donderdagochtend kwam naar buiten dat het tapsysteem van de politie al drie jaar lang niet goed functioneert. Ruud belt in De Wild In De Middag met misdaadjournalist Kees van der Spek, die vertelt wat hier de gevolgen van zijn.

Sinds een aantal jaar werkt de Nederlandse politie met een nieuw systeem om informatie af te tappen, dat werd ontwikkeld in Israël. Deze week meldde NRC dat dat systeem al drie jaar lang niet naar behoren werkt: er zijn problemen met het verzamelen, opslaan en vindbaar maken van getapte data. Vanwege de problemen maken medewerkers van de tapkamer nog altijd gebruik van het vorige systeem, maar dat wordt over drie maanden uit de lucht gehaald.

De beste geheime dienst

Misdaadjournalist Kees van der Spek verbaast zich over het nieuws dat er problemen zijn: "Ik kan me niet voorstellen dat een systeem van de Israëliërs, die de beste geheime dienst ter wereld hebben, niet goed werkt.”

In de tapkamer van de politie komen telefoongesprekken van criminelen naar boven die dan door de politie worden afgeluisterd. “De politie luistert dan wat er gezegd wordt en maken daar een dossier van. Met het oude systeem, kreeg je duizenden gesprekken binnen, vaak moeilijk te verstaan en in codetaal en dat systeem rubriceerde die gesprekken niet goed. Het nieuwe systeem moest daar verandering in gaan brengen, maar dat werkt dus kennelijk ook niet goed”, aldus Kees.

Kees denkt niet dat er aan het eind van het jaar geen oplossing zal zijn: “Ik geloof niet dat er dan niet meer getapt kan worden in Nederland. Het is namelijk een enorm belangrijk opsporingsmiddel, daar komt echt wel een oplossing voor.”

Benieuwd naar het gele gesprek met Kees van der Spek? Bekijk het fragment hieronder.

De Wild In De Middag

De Wild in de Middag is te horen van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2, met Ruud de Wild.

Ster advertentie
Ster advertentie