Programma

Nederlandse toeristen hebben reputatie in buitenland

  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse toeristen hebben reputatie in buitenland

We trekken binnenkort weer massaal de grens over. Toch is niet elk land altijd even blij met de komst van de Nederlander. Etiquette-deskundige Lilian Woltering vertelt bij De Wild In De Middag over onze reputatie in het buitenland!

'Fuck you'

Veel Nederlanders trekken er binnenkort op uit voor een welverdiende vakantie, maar niet elk land staat te springen om onze komst. Voor etiquette-deskundige Lilian Woltering is ons gedrag over de grens samen te vatten in twee woorden: "'Fuck you', dat is de houding die Nederlanders toch wel een beetje hebben als ze in het buitenland zijn." Waar dat vandaan komt is Woltering niet helemaal duidelijk, al heeft de deskundige wel een idee: "We zijn eigenlijk een heel klein landje, maar we zijn best wel overtuigd van onszelf. Nederlanders houden niet van autoriteit."

Slepen met tafels

Ruud is natuurlijk benieuwd wat ze in het buitenland dan precies van ons vinden. "Fransen vinden ons best oké. We spreken vaak hun taal en dat vinden ze heel fijn," aldus Woltering. De Spanjaarden moeten volgens haar vaak even aan ons wennen: "Die vinden ons een beetje typisch. Om drie uur wordt daar pas geluncht. Dus die kijken heel raar op als wij om twaalf uur aan een grote campingtafel met het hele gezin zitten te eten." Toch vinden de Spanjaarden dat niet het merkwaardigste aan ons gedrag: "Ze vinden het heel vreemd dat wij een restaurant binnen kunnen komen met een grote groep en dat we dan zelf al die tafels gaan verslepen om te kunnen zitten."

Hoe moet het wél

Zeggen hoe het niet moet is makkelijk, maar hoe moeten we ons dan wél gedragen? Nou, dat is volgens Woltering eigenlijk ook best simpel: "Het is een kwestie van je verdiepen in de cultuur van het land waar je naartoe gaat. Je kan dat op internet vinden. Weet wat voor fooi je moet geven. En leer je kinderen zichzelf een beetje gedragen in een restaurant. Dat is misschien ook handig."

Beluister hier het hele gesprek met de etiquette-deskundige:

Hoe gedraagt de Nederlander zich op vakantie?

De Wild In De Middag

Je hoort De Wild In De Middag elke werkdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2!

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie