Programma

Boudewijn de Groot zegt podium definitief vaarwel

  1. Nieuwschevron right
  2. Boudewijn de Groot zegt podium definitief vaarwel

Boudewijn de Groot stopt met optreden omdat hij last heeft van zenuwen en angsten. Dat maakte hij gisteren bekend in De Wereld Draait Door.

De problemen spelen sinds enige tijd op bij de schrijver van Top 2000-klassiekers als 'Avond', 'Testament' en 'Het Land van Maas en Waal'. "Naarmate ik ouder word gaat het me steeds meer moeite kosten. En wordt de stress ontzettend groot", vertelt hij aan tafel bij DWDD. "En vooral in de aanloop naar tours toe krijg ik slapeloze nachten en heb ik opeens, sinds vijftig jaar, last van zenuwen enzo. En dat had ik vroeger nooit." De Groot krijgt ineens te maken met twijfels voor hij op het podium stapt. "Of het allemaal wel goed gaat. En of ik het wel kan. De bekende symptomen van angst en zenuwen."

'Liedje schrijven en klaar'

De 75-jarige songwriter denkt dat de stress rondom het optreden deels te maken heeft met zijn leeftijd. "Maar misschien ook met het feit dat je steeds meer weet wat er mis zou kunnen gaan. En dat je daar op anticipeert." De weerstand tegen het optreden is overigens niet helemaal nieuw voor de zanger. Hij had er naar eigen zeggen vroeger al moeite mee als hij ergens in een tent in Nederland 'Testament' stond te spelen. "Wat mij betreft schrijf ik een liedje en is het klaar." Ook optreden op televisie zit er volgens De Groot niet meer in. "Ik ben een paar keer gestopt. Maar op een gegeven moment moet je ophouden met stoppen."

Boudewijn de Groot gaat de komende tijd nog de theaters in met Vreemde Kostgangers, zijn project met Henny Vrienten en George Kooymans.

Bekijk het gesprek bij DWDD hier terug vanaf 38 minuut 40:

Video niet beschikbaar

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie