Programma

Drie opvallende rechtszaken uit de muziekindustrie

  1. Nieuwschevron right
  2. Drie opvallende rechtszaken uit de muziekindustrie

Muziekjournalist en wandelende muziekencyclopedie Henk Kanning vertelt in de EHBO-show over drie opvallende rechtszaken over namen en artiesten:

Onlangs waren de Eagles in het nieuws vanwege een rechtszaak die ze zijn gestart met een Mexicaans 'Hotel California'. Blijkbaar komen deze akkefietjes vaker voor...

Nirvana klaagt Nirvana aan

Ken jij Alex Spyropoulos en Patrick Campbell-Lyons? Waarschijnlijk niet, maar dit duo richtte in 1967 'de eerste' Nirvana op, de Britse Nirvana. Ruim twintig jaar later wordt de Amerikaanse Nirvana opgericht en daar zijn de twee Britse mannen het niet mee eens. Ze vinden dat de Amerikaans formatie de naam 'Nirvana' onreglementair heeft overgenomen en stappen naar de rechter. Beide Nirvana's zijn uiteindelijk buiten de rechtszaal tot een schikking gekomen, ten gunste van de Britse groep met een vergoeding van maar liefst 100.000 dollar. Helaas dus geen samenwerking tussen de naamgenoten, maar gelukkig hebben we wel nog cover van Nirvana door Nirvana gevonden:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Californication

Ruim tien jaar geleden was de Amerikaanse band Red Hot Chili Peppers verwikkeld in een rechtszaak met de makers van de tv-serie Californication. De Peppers namen in 1999 het album Californication op en volgens hen werd de naam van de komedie onmiddellijk geassocieerd met de band. Gelukkig kwam het uiteindelijk allemaal goed, want volgens de website The Wrap werd er in 2011 buiten de rechtbank een schikking getroffen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Banken en kussens

Alex van Halen trouwt in 1984 met zijn geliefde Kelly Carter. Ruim dertien jaar later besluit het stel te scheiden en ieder hun eigen weg te gaan. De weg van Kelly ging richting kussens en banken met haar eigen meubeldiscounter, maar dat verliep niet heel erg soepeltjes. Ze gaf haar winkel namelijk de naam 'Van Halen' en dat mag niet. Alles wat de naam 'Van Halen' draagt moet de band goedkeuren en laat Alex het hier nou net niet mee eens zijn. Wat uiteindelijk de oplossing was van de rechter? Ze mag alleen haar volledige naam Kelly van Halen gebruiken, maar niet in combinatie met muziekgerelateerde diensten. Problem solved!

De EHBO-show
Dj: Thijs Maalderink
Zaterdag en zondag: 06.00 - 09.00 uur

Ster advertentie
Ster advertentie