Programma

Waarom blijft kritiek veel meer hangen dan een compliment?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom blijft kritiek veel meer hangen dan een compliment?

Je krijgt hónderd complimenten en slechts één kritische opmerking, maar het enige dat je onthoudt is die nare opmerking. Hoe komt dat? Bureau de Wilt gaat op zoek naar het antwoord.

Emmely schakelt de hulp in van psycholoog Muriel Schrikkema, zij coacht mensen in het geven van leiderschap en positieve feedback. Volgens Muriel heeft het te maken met de reactie van onze hersenen. Ons brein zou kritiek helemaal niet aankunnen: “Bij mogelijke dreiging vernauwt ons brein. De kans op overleving is groter als je aardig gevonden wordt. Dat zit nog altijd in ons brein.” Bij dit proces komt een stofje genaamd cortisol vrij. Die zorgt ervoor dat de alarmbellen nog harder gaan rinkelen. “Je wil voor jezelf zorgen en schiet in de weerstand. Maar door die weerstand kan je niet leren van kritiek.”

Feedback

Volgens Muriel helpt kritische feedback op zichzelf niet om beter te worden. “We roepen altijd dat feedback een cadeautje is, maar kritische feedback is verre van een cadeautje.” Toch we hebben kritiek nodig om te leren. Wat moeten we dan doen? "De vraag is: waar wil je feedback op krijgen. Wat wil ik leren, bereiken, beter doen? Geef diegene niet alleen feedback, maar vertel ook wat hij of zij wel goed doet. Iemand voelt zich gezien en serieus genomen. Als er dan achteraan wordt vertelt wat beter kan, vindt het brein dat prima."

Hoe zit dat met social media? Beluister het hele interview hieronder:

Waarom blijft kritiek veel meer hangen dan een compliment?

Bureau de Wilt

Je hoort Emmely de Wilt iedere zondag tussen 12:00 en 14:00 uur met Bureau de Wilt op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie