Programma

Alan Merrill vertelt het verhaal achter 'I Love Rock 'n' Roll'

  1. Nieuwschevron right
  2. Alan Merrill vertelt het verhaal achter 'I Love Rock 'n' Roll'

Singer-songwriter Alan Merrill is zondag op 69-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus. We blikken daarom terug op een Top 2000 a gogo-aflevering met Merrill uit 2012.

Merill was voornamelijk bekend door zijn nummer 'I Love Rock 'n' Roll' dat een grote hit werd door de uitvoering van Joan Jett. In een reportage uit 2012 vertelde de singer-songwriter alles over het nummer. "Mijn leven is net een Twilight zone. Welkom in mijn wereld", aldus Merrill destijds.

'De coupletten moesten melodieus zijn en het refrein een meezinger'

"Een melodieus liedje. Het moest drie akkoorden hebben. Het moest een geweldge riff hebben die lekker in het gehoor lag. De coupletten moesten melodieus zijn en het refrein een meezinger", vertelt Merrill. "Ik vond 'It's Only Rock 'n' Roll' van The Rolling Stones wel lef hebben. Ik wist dan Mick Jagger rondhing met bankiers en internationale movers en shakers niet met rockers. 'It's Only Rock 'n' Roll, but I like it' klinkt verontschuldigend."

Joan Jett

"Ik ga naar huis en dacht: 'Ik ga een liedje schrijven over een liedje dat al een hit is, want ik wist dat het een hit ging worden voor The Arrows. Minstens een top drie. Ik schreef het liedje over een fictieve hit die uit een jukebox klonk", vertelt Merrill. Uiteindelijk pikt Joan Jett het liedje op en speelt het een aantal keer live. In 1979 neemt ze het voor het eerst op en brengt het nogmaals uit in 1981 met de band The Blackhearts. Het is een grote hit en ze opent met het nummer de deuren voor vrouwelijke artiesten in de rock, net na het punktijdperk.

Hoe voelde het voor Merrill dat Joan Jett er een grote hit mee scoorde? En had hij nou alle rechten aan haar verkocht? Je hoort 't hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: screenshot

Ster advertentie
Ster advertentie