Programma

Han verzint op 82-jarige leeftijd een innovatieve app

  1. Nieuwschevron right
  2. Han verzint op 82-jarige leeftijd een innovatieve app

Han van Doorn heeft op 82-jarige leeftijd een innovatieve app verzonnen om ouderen in de gaten te houden. De app is een uitkomst voor mantelzorgers en bezorgde kinderen.

Regelmatig belde de zoon van Han hem op om te controleren of alles wel goed ging. Han werd af en toe een beetje gek dat zijn zoon Thijs zich constant met hem bemoeide. Daarom besloot hij samen met zijn zoon de app Are you okay today te ontwikkelen die dit overbodig maakt.

"Ik wil geen knopje op mijn arm"

Zo gezegd, zo gedaan. Han en Thijs gingen rond de tafel zitten om hun eisen te bespreken. Waar moet zo'n app aan voldoen? "Thijs wilde een oogje in het zuil houden bij mij via een app met een verkeerslicht. Als dat groen is dan geeft 'ie aan dat het oké is", vertelt Han van Doorn tijdens Jan-Willem Start Op. "Mijn eisen waren heel makkelijk, want ik wil helemaal niks, zoals zoveel oude mannen. Ik wil geen knopje op mijn arm of mijn nek, geen camera, geen sensors, helemaal niks." Met deze eisen in gedachten beginnen vader en zoon met het ontwikkelen van een zelflerend systeem, speciaal gemaakt voor mantelzorgers.

Zelflerend systeem

De app van Han is verbonden met de meterkast. Het is een zelflerend systeem die het gebruik van al je apparaten in de gaten houdt. "Als 'ie nou een abnormaal gedragssysteem ziet dan stuurt het systeem een melding naar mijn zoon. Dan verandert het verkeerslicht van groen naar oranje", vertelt Han. De persoon die zorg nodig heeft krijgt dan een telefoontje die hij of zij moet opnemen. Doet de persoon dit niet? Dan krijgt de mantelzorger een melding om bij het huis te gaan kijken.

Beluister hieronder het hele gesprek terug:

Han verzon op 82-jarige leeftijd een innovatieve app

JAN-WILLEM START OP

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie