Programma

Susan Top ontvangt Jan-Willem Start Top Award voor inzet gedupeerde Groningers

BNNVARA
foto: ANP / NPO Radio 2foto: ANP / NPO Radio 2
  1. Nieuwschevron right
  2. Susan Top ontvangt Jan-Willem Start Top Award voor inzet gedupeerde Groningers

Het boegbeeld van het Groninger Gasberaad, Susan Top, legt na zeven jaar de strijdbijl neer. Jan-Willem en Jeroen eerden vanochtend haar tomeloze inzet met de allereerste Jan-Willem Start Top Award.

Het zal je niet ontgaan zijn, Groningen is al jaren in de ban van aardbevingsproblematiek. Nog steeds proberen gedupeerden zich een weg te banen door het bureaucratische moeras. "Het is in ieder geval nog veel ondoorzichtiger geworden", vertelt Susan Top. "Voor sommige mensen gaat het wel goed en dat is juist het vervelende. Dat is ook redelijk willekeurig. Bij de één gaat het heel soepel, die krijgt ruime compensatie. En de ander, twee straten verderop, die zit nog diep in de shit en die heeft geen idee wat er gaat gebeuren. En het kan maar zo zijn dat daar weinig tot niks meer gebeurt. Dat is gewoon heel wrang."

'Ik zie het gewoon niet meer'

Susan Top stopt na zeven jaar bij het Groninger Gasberaad. Dit heeft er vooral mee te maken dat alles nu vast ligt. "We hebben nog heel lang gehad dat er nog geen wettelijke regeling was voor de versterking. Die komt er straks definitief aan. En dan is ook wel de pap gestort, dan is alles vast. En dan kun je ook nog heel weinig meer doen. En dat is ook wel de belangrijkste overweging. Zolang je nog het idee hebt dat je ergens nog iets kunt doen en effectief bezig kunt zijn, dan moet je gewoon doorgaan. Maar ik was op het punt dat ik dacht: "Ik zie het gewoon niet meer, ik weet niet meer hoe we dit kunnen keren."

De Jan-Willem Start Top Award

Speciaal voor Susan Top riepen Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte een prijs in het leven: de Jan-Willem Start Top Award, voor mensen die zich onvermoeibaar inzetten om anderen te helpen in een benarde situatie. "Ik vind het fantastisch, wat een ontzettend goed idee, geweldig."

Susan Top ontvangt Jan-Willem Start Top Award voor inzet gedupeerde Groningers

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag tussen 06.00 en 09.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie