Programma

Een ode aan Hal Blaine die op honderden hits drumde

  1. Nieuwschevron right
  2. Een ode aan Hal Blaine die op honderden hits drumde

In Het Gouden Trommelvlies zetten we de schijnwerpers op de grootste drummers ter wereld. Het is hoog tijd voor een drummer, een legende, die honderden hits op zijn naam heeft staan: Hal Blaine.

Hal Blaine is een doodnormale jongen uit Holyoke, Massachussetts en heeft een grote voorliefde voor drummen. Eind jaren '50 besluit hij daarom professioneel drummer te worden. Emmely vertelt: "Begin jaren '60 verhuisde hij naar LA en sloot hij zich aan bij een groep sessiemuzikanten die meespeelden op ongeveer alle platen die in die tijd gemaakt werden." Deze groep, later bekend onder de geuzennaam The Wrecking Crew, werd ingehuurd door platenmaatschappijen om te zorgen dat hitsingles van onder anderen The Supremes en The Byrds sneller en beter op de plaat stonden dan wanneer de 'echte' bandleden deze in zouden spelen.

Groot talent

Hal Blaine steekt met kop en schouders boven de rest van The Wrecking Crew uit. In zijn jarenlange carrière heeft hij bijna 35.000 nummers opgenomen, waarvan 150 top 10-hits en wel 40 nummer 1-hits. Emmely vertelt: "Of het nou door Hal Blaine kwam of niet, bijzonder is wel dat tussen '66 en '71 maar liefst zes jaar lang, consequent, de Grammy voor 'Record of the Year' naar liedjes gingen die Blaine had ingedrumd."

Einde van drumcarrière

Maar na 1971 verandert de muziekindustrie. The Wrecking Crew-leden worden niet meer ingehuurd en bands hebben inmiddels zelf ijzersterke muzikanten. Hal Blaine leeft door zijn succes op grote voet, maar door een ingewikkelde vechtscheiding verliest hij zijn villa en zijn Rolls Royce en gaat hij in een beveiligingsbedrijf aan de slag. In 2000 wordt Hal alsnog geëerd door opgenomen te worden in the Rock and Roll Hall of Fame.

Bekijk hieronder beelden van Hal samen met The Beach Boys voor de opnames van Good Vibrations:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Benieuwd voor welke andere grootheden Hal Blaine drumde? Beluister het fragment hieronder:

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat elke zaterdag van 09:00 tot 12:00 uur op NPO Radio 2.

​Foto omslag: still YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie