Programma

Route du Soleil terug op 2

  1. Nieuwschevron right
  2. Route du Soleil terug op 2

Het zomerprogramma Route du Soleil is vanaf 3 juli weer te horen op de zondagmiddag van Radio 2.

Avontuurlijke tocht

Peter van Bruggen maakt wederom een virtuele busreis door Europa. Voor het 13e achtereenvolgende jaar een amusante en avontuurlijke tocht langs interessante plaatsen. Lees hier welke plekken Peter, hostess Platina Solana, en chauffeur Jan de Boer dit jaar gaan ontdekken...

4 JULI – ROUTE DU SOLEIL

Het 13e seizoen van een virtuele busreis die Route du Soleil heet, met aan boord van de bus hostess Platina Solana, chauffeur Jan de Boer en presentator Peter van Bruggen. “Dan zeggen ze dat mensen in de Kaukasus heel oud worden...hoe ze dat doen met al die afgronden is mij een raadsel!” zegt Jan, die met Peter en Platina op de bus staat te wachten, wat al vreemd is als je buschauffeur bent, maar helemaal als die bushalte in het onherbergzame Oeral-gebergte staat.

11 JULI – ROUTE DU SOLEIL

Is dat een hazelnoot of een verborgen microfoontje op dat Moskovisch gebak? De Route du Soleil brengt een zondagmiddag door in de gekmakende metropool Moskou. Oversteken is een soort Russische Roulette. Slenteren over de luxe straat Tverskaja, waar je winkels ziet van Prada, Valentino, Cavalli en Chloë. Platina: “Je wilt jezelf een beetje leuk aankleden maar in plaats daarvan word je volledig uitgekleed!”

18 JULI – ROUTE DU SOLEIL

“Eén keer in je leven, als je geluk hebt, kom je iemand tegen...je hoeft er geen kennis mee te maken, want je bent elkaars droom al geweest vanaf dat je klein was. En nu ben ik groot en heeft mijn droom ogen gekregen, en oren en een mond. Ze heet Lara, Lara Kuschkova en ik heb Sint Petersburg de hele week mogen zien door haar ogen.” Peter is zijn hart verloren in Sint Petersburg, of ‘Meneer Van Bruggenburg’, zoals chauffeur Jan, die niet van tutoyeren houdt, de stad steevast noemt.

25 JULI – ROUTE DU SOLEIL

“Nemen we de Berenroute of de Wolvenwandeling.” Dat zijn van die geinige keuzes waarvoor je gesteld kunt worden als je gaat wandelen in Finland. We gaan naar Nokia, dat is het stadje waar de eerste mobieltjes gemaakt werden. In Helsinki heeft Peter van Bruggen een geheimzinnige ontmoeting met een geheim agent die meer weet van de Plutonium-moord op Alexander Litvinenko in Londen. Zelf zal de agent na deze ontmoeting spoorloos verdwijnen.

1 AUGUSTUS – ROUTE DU SOLEIL

“Samen zijn.” Da’s niet alleen een mooie gedachte van Willeke Alberti, het is ook een andere naam voor Lappen, die voorbij de boomgrens wonen, in het koude hoge Noorden. De Route du Soleil nadert de poolcirkel, bewondert het Noorderlicht en bezoekt het enige echte dorp van de Kerstman, Rovaniemi. Platina, Jan en Peter drinken warme chocolademelk en zingen kerstliedjes, samen met de samen…

8 AUGUSTUS – ROUTE DU SOLEIL

“Vrouwen mogen dan orgasmes faken…mannen faken soms hele verhoudingen.” Het zijn zomaar van die gedachtenflitsen die je krijgt als je Platina heet en getuige bent van dat hemelse lichtspel, een bijna onaards fenomeen, waarbij je in de lucht een aurora kunt zien, een soort van vallende gordijnplooien van oplichtende electronen...het Noorderlicht. De bus van Route du Soleil rijdt door Noorwegen, het land van de fjorden, en neemt en passant een paar liftende trollen mee.

15 AUGUSTUS – ROUTE DU SOLEIL

“Horrrible oysterrrrs,” roepen Jan en Platina in koor terwijl ze zich tegoed doen aan de Ierse oesters in Galway en presentator Peter op het eiland Inishmore met wat mannen praat over het Huis zonder Sleutel, de Man Zonder Hoofd en de Zingende Brug. Niets voor niets is Ierland bij uitstek het land van de verhalen en de vertellers! En is Dublin de stad van Oscar Wilde, George Bernard Shaw, Ronan Keating, Bob Geldof en James Joyce. “Grappig he,” zegt Platina, “dat ik er van al die namen maar eentje ken…”

22 AUGUSTUS – ROUTE DU SOLEIL

De 13e jaargang van Route du Soleil kent vele onverwachte lokaties: de Oeral, Moskou, de Noordkaap, een onbewoond eiland en een vliegreis van Ierland naar Schotland. Platina vindt tijdelijk werk als stewardess en komt erachter wat voor topmanagers nog belangrijker is dan bonussen: KLM-huisje nr.72! In Engeland zoeken ze tevergeefs in weilanden naar de nul-meridiaan, en de Mull Of Kintyre blijkt geen molen te zijn, maar een schiereiland met een ietwat eh…lullige vorm!

29 AUGUSTUS – ROUTE DU SOLEIL

“Depressies boven Schotland,” ze zijn om chagrijnig van te worden, maar gelukkig waait het er zo hard dat ze ook zo weer vertrokken zijn. In Gretna Green kun je een proefhuwelijk sluiten met een simpele handdruk. Peter en Platina moeten er niet aan denken, aan zo’n huwelijk; ze zijn het helemaal eens en geven elkaar de vijf! De 13e editie van RdS eindigt via Londen in dat hotel dat we allemaal kennen: Fawlty Towers.

>> Volg Platina op Twitter

Route du Soleil
zondag 4 juli t/m zondag 29 aug
12.00 - 14.00 uur
Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie