Programma

Jack Poels over het geheim van een goed album

  1. Nieuwschevron right
  2. Jack Poels over het geheim van een goed album

Wat maakt een album tot een ware klassieker? Martine ten Klooster legt die vraag voor aan Jack Poels, zanger en liedjesschrijver van Rowwen Hèze.

Als er iemand is die weet hoe je een goed album maakt, dan is het Jack Poels wel. Alleen al met zijn band Rowwen Hèze maakte hij 23 albums, waarvan de meeste lovende recensies kregen. Daarnaast bracht hij nog twee albums uit met de formatie Herberg de Troost, een album met voormalig Toontje Lager-lid Leon Giesen en onlangs verschenen er twee soloplaten van hem. Het eerste album dat hij maakte was al in 1981, als zanger van de rockband Bad Edge.

In het collectieve geheugen

Martine stelt de Limburgse zanger de vraag wat het geheim is van een goed album. Zijn antwoord is duidelijk: “Een album dat ergens in het collectieve geheugen van de mensen is blijven zitten en waar aansprekende liedjes op staan.” Daarvan heeft hij er zelf overigens de nodige geschreven, want van Rowwen Hèze staan er acht in de Top 2000, waaronder November, Limburg en De Neus Umhoeg.

De aller beste

Jack Poels verklapt dat Rowwen Hèze momenteel aan een nieuw album werkt. “We denken, net als de vorige 23 keer, dat dit de beste is”, lacht hij. “Zo werkt het. Keer op keer denk je oprecht dat dit de beste is. Achteraf weet je pas wat ervan waar is.” Of dat ook echt zo is, is natuurlijk een kwestie van geduld — om in de woorden van de zanger zelf te blijven.

Jack Poels vertelt over de betekenis achter de albumtitel Dageraad uit 2003 en het daarvan afkomstige Vlinder, een ode aan Nicky Verstappen:

De Kloosteravond

Je hoort De Kloosteravond elke zondagavond van 22.00 tot 24.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie