Programma

Waarom 'Franz Ferdinand' zich vernoemde naar een Oostenrijkse aartshertog

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom 'Franz Ferdinand' zich vernoemde naar een Oostenrijkse aartshertog

De moord op Franz Ferdinand betekende het begin van de Eerste Wereldoorlog. Waarom vernoem je je band naar zo iemand?

Franz Ferdinand is nog niet Franz Ferdinand.

De bandleden kijken samen naar paardenracen als er een paard genaamd 'The Archduke Ferdinand' voorbij rent. Het doet de mannen denken aan de Òostenrijkse aartshertog Franz Ferdinand. Beroemd tijdens zijn leven, leidde zijn dood op tragische wijze de Eerste Wereldoorlog in.

Zanger Alex Kapranos: "Hij (Franz Ferdinand) was een ongelooflijk figuur. Zijn leven, of tenminste het einde ervan, was de katalysator voor de complete transformatie van de wereld. Hij was een spil in de geschiedenis."

Bassist Bob Hardy herinnert het zich anders: "We vonden het vooral lekker klinken. We vonden de alliteratie mooi". Dat beaamt ook zanger Alex. "Een bandnaam moet vooral goed klinken. Zoals muziek".

Quote

Bang, bang, Gavrilo Princip

Franz Ferdinand | All For You Sofia

Dat kan zijn, maar desondanks schrijft Ferdinand een liedje over Gravilo Princip, de man die de historische Franz vermoordde. Het liedje is geschreven vanuit het perspectief van de aartshertog zelf.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Franz Ferdinand' klinkt dus vooral lekker, maar de band heeft ook een bescheiden fascinatie met de historische lading van de naam.

Een derde reden voor de vernoeming geeft drummer Paul Thomson."Ik vind het een leuk idee dat, als we beroemd worden, mensen bij de naam Franz Ferdinand misschien aan ons denken in plaats van aan de historische figuur."

Ziedaar, de drie redenen waarom Franz Ferdinand Franz Ferdinand heet: een voorkeur voor alliteratie, voldoende historisch besef... en een mespunt ijdelheid.

Franz ferdinand (de band) staat één keer in de Top 2000. 'Take Me Out' komt in 2015 nieuw binnen op #738. Op de B-kant staat 'All For you Sofia', het nummer over de moord op Franz Ferdinand (de aartshertog).

Ster advertentie
Ster advertentie