Programma

Nederlandse concertzalen trokken meer bezoekers dan ooit in 2018

  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse concertzalen trokken meer bezoekers dan ooit in 2018

De Nederlandse poppodia zijn nog nooit zo goed bezocht als in 2018. Dat blijkt uit cijfers van CBS. Concerten op de Nederlandse professionele podia trokken in 2018 bijna 9,7 miljoen bezoekers.

Het totaal aantal toeschouwers nam met zes procent toe ten opzichte van 2017. 80 procent van deze bezoekers ging naar popconcerten, meldt het CBS op basis van de bekendgemaakte jaarcijfers.

Klassiek en pop het belangrijkst

Van alle genres, waaronder ook cabaret en dans vallen, zijn klassieke muziek en popmuziek het belangrijkst. Er werden in 2018 meer dan 20.000 van dit soort concerten uitgevoerd. Dit was 38 procent van de totale programmering van de professionele podia. In totaal werden er 15.500 popconcerten gegeven, waar 7,7 miljoen bezoekers op afkwamen. De klassieke concerten konden rekenen op 1,9 miljoen bezoekers, een toename van vijf procent.

Daling toneelvoorstellingen

In de overige genres is niet overal een stijging te zien. Wel waren er meer musicalvoorstellingen in 2018, al steeg het musicalbezoek niet even hard mee. Bij toneel en dans nam het aantal voorstellingen met 4 procent af. In de afgelopen tien jaar nam het aantal toneelvoorstellingen zelfs met 35 procent af. Cabaret en muziektheater zagen wel een stijging in de bezoekersaantallen.

Eén op de vijf in Amsterdam

Een vijfde van alle voorstellingen in Nederland worden in Amsterdam gehouden. De voorstellingen in Amsterdam trokken maar liefst 5,6 miljoen bezoekers. Dit is bijna 30 procent van het landelijk totaal. Ook een groot deel van de popconcerten werd in Amsterdam gegeven. Dit is bijna 39 procent van het landelijke totaal. Dit heeft te maken met grote Nederlandse concerthallen als de Ziggo Dome en AFAS Live.

TOP 2000

Check nu op staatieindetop2000.nl of jouw favoriete platen dit jaar in de Top 2000 staan. Op vrijdag 20 december onthullen we de complete lijst met noteringen. De uitzending van de Top 2000 begint op 25 december om 08.00 uur.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie